Članek
Denar ne igra ključne vloge pri sreči prebivalstva
Objavljeno Mar 23, 2017

Objavljeno je bilo letno poročilo o sreči (World happiness report 2017), v katerem Slovenija zaseda 62. mesto na lestvici sreče. Najsrečnejši narod so Norvežani, najmanj srečni pa prebivalci Centralnoafriške republike.

20. marca smo namreč obeležili mednarodni dan sreče.

Za srečo so po mnenju raziskovalcev ključni občutek svobode, skrb skupnosti, radodarnost, iskrenost, dostop do zdravstvenih storitev ter dohodek in zadovoljstvo prebivalcev z oblastjo.

Vir: http://www.24ur.com/novice/slovenija/vem-da-danes-bo-srecen-dan-najpogosteje-menijo-norvezani-slovenci-smo-med-155-drzavami-na-62-mestu.html

Za srečo je potreben tudi določen dohodek, denar, vendar le toliko, da si zagotovimo osnovno preživetje, kar se najbolj vidi na primeru afriških držav, ki so ravno zaradi nizkega dohodka in velike revščine najnesrečnejše na svetu - tj. na dnu lestvice sreče. Pri razvitejših državah, med katere spada tudi Slovenija, pa denar ne igra več ključne vloge pri sreči prebivalstva, saj dodaten denar (dohodek) potem, ko so zagotovljene nujne življenjske potrebe, ki jih denar laho zadovolji, dodaten denar ne prinaša več sreče. Pač pa so za srečo ključni odnosi. Kaj nam pomaga dodaten denar, če imamo slabe odnose s pomembnimi bližnjimi (sorodniki, prijatelji)?