Članek
Primer ekonomske nesvobode v Sloveniji - birokracija
Objavljeno Mar 07, 2017

Za postavitev table ob državni cesti, ki bi turiste usmerjala proti turističnem objektu, je nujen obsežen elaborat, ki ga sestavi občina, vlagatelj pa mora zanj plačati 10000 EUR, kolikor znašajo stroški elaborata. To je toliko, kot če bi se povprečno plačana oseba ukvarjala samo z elaboratom več kot pol leta (upoštevajoč bruto strošek delodajalca za plačo, ki je tukaj verjetno največji strošek).

Vir: http://www.zurnal24.si/odziv-ministrstva-neverjeten-nujen-elaborat-ta-stane-10-tisocakov-clanek-286936

Večkrat sem že pisal o ekonomski nesvobodi v Sloveniji, npr. da je Slovenija po podatkih Visio instituta tako ekonomsko svobodna kot Surinam: http://www.publishwall.si/Nemelk/post/232676/slovenija-ekonomsko-le-delno-svobodna

In tole, da je za postavitev table ob državni cesti, ki bi turiste usmerjala proti turističnemu objektu, nujen elaborat, ki stane vlagatelja 10000 EUR, ni po mojem mnenju čisto nič drugega kot omejevanje ekonomske svobode oz. po domače povedano, nepotrebna birokratska ovira.

Saj ne rečem, da je treba preveriti, kaj se postavi ob cesto, da ne bo tam kaj žaljivega ali pa, da ne bo zmanjševalo preglednosti na cesti, vendar pa se to da narediti na mnogo manj zbirokratiziran in cenejši način. Vsaj po mojem skromnem mnenju. Pred dnevi sem v tem prispevku (v povezavi) sem prišel celo do spoznanja, da je tudi kaznivost žalitve pri nas problematična, a pustimo to zdaj ob strani.

Če želi Slovenija postati bolj ekonomsko svobodna in s tem imeti večje razvojne potenciale, bo morala zmanjšati birokratske ovire, jih poenostaviti in znižati stroške zanje.

Aleksander:)* Predebela država.Lahko bi ti naštel tisoče ljudi,ki jim je državna birokracija dobesedno uničila življenje.Nepotizem,slovenska foušljivost,nefleksibilnost ,vrtičkarstvo, butalska neživljenjska politika ,splošna neurejenost zakonodaje in dobiš neuspešno državo..