Članek
Višji BDP/pc ne pomeni višjega življenjskega standarda - 2. del
Objavljeno Feb 23, 2017

V letu 2016 je po podatkih Mednarodnega denarnega sklada bruto domači proizvod na prebivalca po pariteti kupne moči (BDP/pc PPP - tj. BDP na prebivalca, v katerem je izločen vpliv različnih cen proizvodov in storitev ter menjalnega tečaja) znašal:

- v Sloveniji 32028 mednarodnih dolarjev

- v Ekvatorialni Gvineji 38699 mednarodnih dolarjev.

Vir: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_(PPP)_per_capita

Torej, v afriški državi ob Ekvatorju je BDP/pc PPP za 6600 mednarodnih dolarjev višji kot v Sloveniji.

Ali je življenjski standard v Ekvatorialni Gvineji višji kot v Sloveniji?

Poglejmo najprej, kaj pravijo viri o Ekvatorialni Gvineji

Značilnosti Ekvatorialne Gvineje in primerjava s Slovenijo:

- avtoritarno oblast v Ekvatorilani Gvineji vs. demokratična oblast v Sloveniji

- Ekvatorialna Gvineja je ena najslabših držav na področju varstva človekovih pravic na svetu, Slovenija pa je bistveno boljša.

- Trgovina z ljudmi je pereč problem v Ekvatorialni Gvineji, v Sloveniji pa ne.

- Ekvatorialna Gvineja je vir in destinacija žensk in otrok na prisilnem delu in v spolni trgovini, česar pa ne moremo trditi za Slovenijo.

Vir za zgoraj našteto v zvezi z Ekvatorialno Gvinejo: https://en.wikipedia.org/wiki/Equatorial_Guinea

- Ekvatorialna Gvineja spada med države, ki se ne drži pravil glede zaščite žrtev trgovine z ljudmi. Nasprotno pa se Slovenija drži navedenih pravil  (vir)

- Ekvatorialna Gvineja spada v deveterico držav z najslabšimi pogoji glede človekovih pravic in skupaj z Eritrejo, Sudanom, Severno Korejo, Burmo, Libijo, Somalijo, Turkmenistanom in Uzbekistanom spada med zatrte (najmanj svobodne na svetu) države. Ljudje v vseh navedenih državah so zatrti, svobode ni. Slovenija spada med svobodne države. (vir)

- po indeksu človekovega razvoja je na 138. mestu, medtem ko je Slovenija na 25. mestu. (vir) Indeks človekovega razvoja poleg BDP/pc PPP vključuje še izobrazbene in zdravstvene kazalnike. Sklepam lahko, da je v primerjavi s Slovenijo na področju izobraževanja in zdravstva v Ekvatorialni Gvineji zelo slabo. Komur je študij pomemben (in ta je pomemben ogromno Slovencem), ima veliko več možnosti v Sloveniji kot v Ekvatorialni Gvineji.

- po indeksu medijske svobode je bila v letu 2016 Ekvatorialna Gvineja na 168. mestu. Avtoritarni režim v državi strogo kontrolira medije in izvaja predhodno cenzuro. V praksi je nemogoče kritizirati predsednika ali varnostne sile. Prepovedano je bilo poročanje o arabski pomladi, bojih v Maliju in Siriji in padcu predsednika Burkine Faso. Novinarji so lahko odpuščeni, zadržani, njihova oprema pa zasežena. Izvaja se tudi samocenzura. (vir) Z zemljevida na tej povezavi se vidi, da spada Ekvatorialna Gvineja glede medijske svobode v isto skupino držav kot Libija, Sirija, Iran, Saudova Arabija, Kitajska, Severna Koreja, ipd.

Medtem pa Slovenija v letu 2016 po indeksu medijske svobode spada na 40. mesto, kar je 5 mest nižje kot v letu 2015, kar pomeni, da tudi Slovenija ni brez problemov, vendar pa so ti znatno manjši kot v Ekvatorialni Gvineji. Največji problem Slovenije so kaznivost razžalitve in to, da znani politiki tožijo medije. Kdor se počuti prizadetega s strani medijev, ima pravico, da zahteva popravek, mediji pa morajo ta popravek objaviti na istem mestu kot je bil prvotni prispevek. (vir) Čeprav pravica do popravka spada med temeljne človekove pravice po slovenski ustavi, pa očitno predstavlja problem, kar se tiče medijske svobode. Vendar pa je v Sloveniji mogoče kritizirati vse politike, državno upravo, ipd., prav tako pa tudi ni cenzure.

Kaj pa gospodarstvo?

- po indeksu ekonomske svobode Heritage Foundation 2017 je Ekvatorialna Gvineja na 174. mestu (zatrta), Slovenija pa na 97. mestu (večinoma nesvobodna) (vir)

- Izvoz Ekvatorialne Gvineje je zelo enostranski, saj skoraj v celoti sestoji iz surove nafte in utekočinjenih ogljikovodikov. Le 2 % izvoza izhajata iz drugih vrst blaga. (vir) Zaradi navedenega je država zelo podvržena spremembam cen nafte na svetovnem trgu. Nasprotno pa je slovenski izvoz zelo diverzificiran, saj izvažamo ogromno različnih vrst blaga.

- Bogastvo v Ekvatorialni Gvineji je zelo neenakomerno porazdeljeno. Le malo ljudi je imelo korist od oljnega bogastva. Po podatkih Združenih narodov ima manj kot polovica prebivalstva dostop do čiste pitne vode in da 20 % otrok umre, preden dopolnijo 5 let. (vir)

Povsem nasprotno je v Sloveniji. Slovenija je ena najbolj dohodkovno enakih držav na svetu (vir), vsi ljudje v Sloveniji (kar vključuje tako prebivalce kot tudi npr. turiste) imajo dostop do čiste pitne vode in tudi smrtnost otrok pred 5. letom starosti (infant mortality) je (kljub večim alarmantnim poročilom v slovenskih medijih o smrteh otrok v Sloveniji v zadnjem času) z 2,6 umrlih otrok na 1000 živorojenih otrok po podatkih CIA World Factbook v letu 2015 v povprečju Evropske unije - 4 mrtvi otroci na 1000 živorojenih otrok (vir)

- Kljub višjemu BDP/pc PPP od slovenskega je v Ekvatorialni Gvineji lakota resen problem. (vir) Verjetno mnogo hujši kot v Sloveniji, za katero podatka sploh ni (kot ga tudi ni za vse druge razvite (pri čemer BDP/pc PPP očitno ni merilo) države.

Zaključek

Iz vsega zgoraj naštetega je možno sklepati, da sta življenjska raven in življenjski standard v Ekvatorialni Gvineji kljub višjemu BDP/pc PPP od slovenskega nižja kot v Sloveniji in da BDP/pc PPP ne pove prav veliko o življenjskem standardu prebivalcev določene države.