Članek
Višji BDP/pc ne pomeni vedno višjega življenjskega standarda
Objavljeno Feb 15, 2017

Veliko se govori in piše o gospodarski rasti in primerjavah z bruto domačim proizvodom na prebivalca (BDP/pc) držav severno od nas, ki naj bi pokazal razvitost in življenjski standard ljudi v navedenih državah.

Vendar pa je BDP/pc zelo varljiv kazalec, ker ne pove veliko o razlikah med življenjskimi stroški med državami niti, če izločimo vpliv različne ravni cen med posameznimi državami, kot je to v primeru BDP/pc po pariteti kupne moči. Zakaj?

Ko višji BDP/pc ne pomeni višjega življenjskega standarda

Vzemimo dve državi. Obe sta urejeni z odlično infrastrukturo, zdravstvom, šolstvom, visoko zaposlenostjo. Vendar pa je BDP/pc v severni državi precej višji kot v južni državi. Vendar pa v južni državi skorajda ni zim, stroškov ogrevanja zato skorajda ni. V severni državi pa ne le, da imajo zimo skoraj pol leta, tam imajo tudi polarno noč, ki zavije deželo v mrak za en mesec na leto. V severni državi imajo zaradi navedenega veliko višje stroške z ogrevanjem in električno energijo za razsvetljavo kot v južni državi. V južni državi pa poleti porabijo veliko električne energije za delovanje klimatskih naprav, vendar pa stroški hlajenja v južni državi ne odtehtajo stroškov ogrevanja in električne energije v severni državi (predpostavka). Če je cena električne energije in toplote v obeh državah enaka, niti BDP/pc po pariteti kupne moči ne bo izločil vpliv različnih stroškov med navedenima državama. Vsi stroški za ogrevanje in električno energijo gredo v BDP države, kjer so nastali, seveda zmanjšani za stroške uvoza oz. pridobitev iz drugih članic EU. Če predpostavimo, da uvoza energetov za pridobivanje električne energije in ogrevanje ni, prav tako tudi ne izvoza električne energije in toplote (predpostavka), bo BDP/pc iz naslova pridobivanja električne energije in toplote višji v severni državi kot v južni. In če bo BDP/pc na vseh ostalih področjih enak (spet predpostavka), BDP/pc v severni državi višji kot v južni, ne da bi imeli v severni državi vsaj za odtenek višji življenjski standard kot v južni. Višji BDP/pc v severni državi bo seveda rezultiral v višjih plačah v severni državi, ki pa bodo šle za višje stroške električne energije in ogrevanja.