Članek
Begunce iz Afganistana bodo vračali v kaos in vojno
Objavljeno Jan 31, 2017

Begunce iz Afganistana, ki čakajo v Grčiji na azil, bodo vrnili nazaj v Afganistan. Zakaj? Ker naj bi Afganistan bil varna država. Vir:

http://www.delo.si/svet/evropa/tragedija-afganistancev-ki-jih-evropa-vraca-v-vojno.html

http://www.delo.si/svet/evropa/registracija-bezecih-in-iskanje-varnih-drzav-izvora.html

Pa je Afganistan res varna država?

Že hiter pregled informacij za potencialne turiste in novic iz Afganistana pove, da je Afganistan vse kaj drugega kot varna država. Primer:

Ameriški urad za konzularne zadeve svari: Potovanje v vse predele Afganistana ostaja nevarno zaradi trajajočega rizika ugrabitev, jemanja talcev, vojaških bojnih operacij, min, banditovstva, oboroženega tekmovanja med političnimi in plemenskimi skupinami, borbenih napadov, neposrednega ali posrednega ognja, samomorilskih bombardiranj in uporniških napadov, vključno z napadi z uporabo eksplozivnih naprav v vozilih ali kako drugače izboljšanih eksplozivnih naprav.

 https://travel.state.gov/content/passports/en/alertswarnings/afghanistan-travel-warning.html

No, pa poglejmo še spletno stran slovenskega zunanjega ministrstva s podatki za popotnike:

Iz varnostnih razlogov odsvetujejo vsa potovanja. Varnostne razmere v državi so zelo slabe. Nevarnost atentata ali ugrabitve je zelo visoka. V državi je tudi položenih veliko število min, zato je potovanje izven glavnih mestnih cest zelo nevarno.

http://www.mzz.gov.si/si/predstavnistva_po_svetu/azija_kavkaz_in_bliznji_vzhod/afganistan/

Pa še novice iz Afganistana:

Tudi tukaj so poročila o spopadih, aktivnostih ISIS-a, Talibanov in podobno.

http://www.newsnow.co.uk/h/World+News/Asia/Afghanistan

Skratka, nobene varnosti.

Kako si predstavljam revno varno državo?

Varno, a zelo revno državo, z zelo nizkim bruto domačim proizvodom na prebivalca in indeksom človekovega razvoja si predstavljam povsem drugače. Predstavljam si, da v takšni državi vlada mir, ljudje pa živijo preprosto življenje v preprostih kolibah ali preprosto zgrajenih hišah, brez ali z zelo skromno infrastrukturo (zemljate ceste, prevozne le z vozili na štirikolesni pogon, brez šol, zdravstvenega sistema ali z zelo skromnim obsegom le-teh, tradicionalnimi oblikami prevoza, dela (ročno delo na poljih), življenja (večina ljudi zaposlenih v kmetijstvu, lahko tudi nomadska živinoreja, lov in nabiralništvo kot pri Sanih, plemenska ureditev,...). Lahko je diktatura, monarhija tradicionalnega tipa, vazalizem fevdalnega tipa, kastni sistem ali despotizem, a tako, da ljudje živijo v miru. Lahko skladno z zahtevami religije in/ali tradicije.

Pri tem so izvzeti napadi divjih živali (npr. levi, tigri, kar jih še je), potresi in vulkani, pa hurikani in druge naravne nesreče, ki niso plod človeške neumnosti (pustimo na strani globalno segrevanje, ki je lahko sokrivo za kakšno izmed njih).

Razumljivi pomisleki evropskih voditeljev

Razumem pa pomisleke evropskih voditeljev, pa tudi voditeljev posameznih držav, da bi vse te begunce sprejeli v katero od evropskih držav in zanje porabili goro denarja. Sploh zato, ker so nekateri begunci, ki so jih evropske države velikodušno sprejele, ta velikodušni sprejem zlorabili. Eden takšnih primerov je npr. napad na berlinski božični sejem decembra 2016. Oseba, ki naj bi to storila, naj bi bila begunec, obenem pa pripadnik ISIS-a (za kar pa pred napadom verjetno niso vedeli).

Vir: http://www.rtvslo.si/svet/islamska-drzava-prevzela-odgovornost-za-napad-v-berlinu/410505

Drugo vprašanje pa je, kdo bo vse to plačal? Evropa, ki se pravkar pobira po hudi ekonomski krizi, namreč nima sredstev, da bi lahko oskrbela vse te begunce, ki pritiskajo na meje Evrope. Grčija, v kateri je trenutno pretežni del teh beguncev, pa se je še pred 2 letoma soočala s hudo dolžniško krizo. Precej ceneje bi bilo, če bi neka nadnacionalna oblast lahko vzpostavila mir na območju držav, kjer divja vojna, da bi se begunci lahko vrnili domov. Tako kot lahko v računalniški igri Civilization vse države sveta v okviru Organizacije združenih narodov z navadno večino glasov za mir izglasujejo konec vojne na nekem območju. A igra žal ni realnost. V realnosti je to očitno dosti težje...