Članek
Upravičeno smo lahko ponosni na samostojno državo
Objavljeno Dec 26, 2016

Pred davnimi 26 leti smo se Slovenci z velikim odstotkom enotnosti odločili za samostojno državo. Enotnost je bila resnično zelo velika, saj so skoraj vsi volilni upravičenci glasovali za osamosvojitev od tedanje skupne države Jugoslavije.

Danes pa opažam, da je ponos nad našo samostojno državo zbledel. Jugonostalgija (nostalgija po Jugoslaviji) in želja po socializmu (program Združene levice) sta le dva izmed pokazateljev našega sedanjega ponosa nad samostojno državo.

Sprašujem se namreč, čemu jugonostalgija, če smo se pa takrat, pred 26 leti, skoraj soglasno odločili za osamosvojitev od tedanje skupne države Jugoslavije?

Prav tako sprašujem, čemu je v tistem času, pred osamosvojitvijo, potekala tudi demokratizacija, prizadevanje, da bomo, če postanemo neodvisna država, demokratična in ne več socialistična država, pa so kljub temu skoraj vsi volilni upravičenci glasovali za osamosvojitev, če si pa danes mnogi želijo socializem nazaj? Zakaj na plebiscitu 23. decembra 1990 ni bilo še dodatnih vprašanj, ali si, če postanemo neodvisna država, želimo svobodno tržno gospodarstvo ali samoupravni socializem ter ali si želimo demokracijo ali socialistično enopartijsko diktaturo?

Vse navedeno kaže na slab ponos nad samostojno in neodvisno državo.

26 let imamo neodvisno državo, uresničili smo dolgoletni sen naših dedov in babic, na kar smo lahko upravičeno ponosni. Vladamo sami sebi, nihče nam ne vlada brez naše volje oz. privolitve. Res smo člani EU, a smo se za članstvo v EU odločili sami, na svobodnem referendumu, kjer je večina volilnih upravičencev glasovala za vstop v Evropsko unijo. A na zemljevidu smo še vedno neodvisna in suverena država, še vedno sami pobiramo davke in izvajamo vse politike, razen tistih, ki so prenešene na organe EU. Notranje in do določene mere tudi zunanje smo še vedno povsem neodvisni in suvereni. Uporabljamo lahko lasten jezik tako v Sloveniji kot tudi v organih EU. V Jugoslaviji je bilo treba npr. v vojski govoriti srbohrvaško... Zajamčena je svoboda govora, česar pa prej, v Jugoslaviji ni bilo. In tudi po bruto domačem proizvodu na prebivalca smo napredovali, žal pa se je ta napredek v zadnjih 7 letih ustavil oz. šele prihodnje leto bomo predvidoma dosegli raven iz leta 2008, ko je bil naš bruto domači proizvod (absolutno) najvišji doslej.