Članek
Negativne neto investicije gospodarstva resna grožnja gospodarski rasti
Objavljeno Dec 22, 2016

Vrednost osnovnih sredstev gospodarstva se znižuje

Celotno gospodarstvo je imelo konec leta 2014 v (neto) osnovnih sredstvih ob upoštevanju stroškov amortizacije za 129.508 milijonov EUR premoženja. Vrednost osnovnih sredstev se je v primerjavi s prejšnjim letom (2013) realno znižala za 0,5 %, v primerjavi z letom 2008 (predkrizno leto) pa je bila nižja za 0,1 %. Po prvi oceni se je vrednost osnovnih sredstev konec leta 2015 v primerjavi z letom 2014 realno znižala za 0,4 %. (vir)

Vse to pa seveda ni nič čudnega, če pogledamo, kakšna je struktura slovenskega bruto domačega proizvoda (BDP).

Bruto investicije v osnovna sredstva prenizke

Poglejmo si dva podatka:


Agregati BDP (v tekočih cenah, mio EUR):

Vir: http://www.stat.si/statweb/prikazi-novico?id=6164&idp=1&headerbar=0

Iz zgornje preglednice je razvidno, da so najmanj od leta 2012, pa vse do leta 2015 (za leto 2016 še ni podatkov) bile bruto investicije v osnovna sredstva nižje od potrošnje stalnega kapitala. Bruto investicije v osnovna sredstva so v vsem opazovanem obdobju rasle hitreje kot potrošnja stalnega kapitala, tako da se je razlika med bruto investicijami v osnovna sredstva in potrošnjo stalnega kapitala vseskozi zmanjševala, še vedno pa v letu 2015 znaša 470 mio EUR, kar je več kot 1 % BDP.

Kaj vse to pomeni?

Bruto investicije v osnovna sredstva so izdatki podjetij za naložbe v poslovne in proizvodne stavbe (obrate), proizvajalno opremo, stroje, pa tudi v pisarniško opremo in druga sredstva, ki se uporabljajo več kot leto dni in jih ima podjetje namen uporabljati bodisi za proizvodnjo, bodisi za potrebe pisarniških in drugih režijskih delavcev (tj. delavcev v podpornih službah, kot so nabavna služba, prodajna služba (razen v trgovini, kjer je to osnovna dejavnost), uprava (poslovodstvo), tehnična služba,...). Bruto investicije v osnovna sredstva imajo lahko naravo širjenja proizvodnih (proizvodna dejavnost, storitvena dejavnost) ali prodajnih (trgovina) kapacitet ali pa obnavljanja proizvodnih ali prodajnih kapacitet (izrabljen ali zastarel stroj, opremo, vozilo, ... nadomestimo z novim, stavbo prenovimo ali pa jo, če tudi obnovljena ne bi ustrezala zahtevam, porušimo in zgradimo novo). V zgornji preglednici je pod postavko bruto investicije vsota vseh investicij podjetij v osnovna sredstva v določenem obdobju v Republiki Sloveniji.

Potrošnja stalnega kapitala pa pomeni finančno ovrednoten znesek obrabe osnovnih sredstev, v katera je podjetje nekoč investiralo, zdaj pa se postopoma, skozi obračunska obdobja, obrabljajo in v mnogih primerih tudi zastarevajo. Temu finančno ovrednotenemu znesku se v računovodski stroki strokovno reče amortizacija. Potrošnja stalnega kapitala je torej vsota vseh stroškov amortizacije osnovnih sredstev, obračunanih v enem letu na območju Republike Slovenije.

Amortizacijska doba

Vsako osnovno sredstvo ima glede na svoje značilnosti in glede na značilnosti panoge drugo amortizacijsko dobo. Tako ima razna specializirana oprema amortizacijsko dobo npr. 4 leta (amortizira se po stopnji 25 % letno in po štirih letih izgubi vso vrednost, ker zelo hitro zastara in je ni mogoče uporabiti za nič drugega ali prodati). Tudi računalniška oprema ima amortizacijsko dobo 4 leta in prav tako po 4 letih nima več nobene vrednosti v računovodskih evidencah, a jo je mogoče, če še deluje, prodati ali pa brezplačno podariti npr. dobrodelnim ustanovam. Nasprotno pa pisarniški objekti, ki jih je mogoče uporabiti tudi v druge namene, tudi po poteku amortizacijske dobe 50 letih (amortizacijska stopnja 2 %) obdržijo del vrednosti. Kot se lahko prepričate na portalu e-prostor, imajo tudi zelo stare stavbe določeno vrednost, zaradi česar je logično, da tudi v računvodskih evidencah obdržijo del vrednosti, čeprav se po (v navedenem primeru 50 letih) ne amortizirajo več.

Negativne neto investicije - dezinvestiranje gospodarstva

Razlika med bruto investicijami v osnovna sredstva in potrošnjo stalnega kapitala (amortizacijo) so neto investicije. Neto investicije so v vseh štirih opazovanih letih (2012 - 2015) negativne.

Negativne neto investicije pa pomenijo, da se je gospodarstvo v Sloveniji v letih 2012 - 2015 dezinvestiralo. Proizvodne kapacitete so postopoma zastarevale in se obrabljale, nadomeščanja z novimi, pa vsaj vrednostno ni bilo toliko, kolikor sta bila vredna obraba in zastarevaje. Pri tem dopuščam, da so bila sredstva nadomeščena z boljšimi (tj. da omogočajo več proizvodnje/storitev) in hkrati cenejšimi od dosedanjih.

Nevarnost krize zastarelih osnovnih sredstev

Navedeno pa pomeni zelo resno tveganje za slovensko gospodarsko rast na dolgi rok, razen, če so bila osnovna sredstva v navedenem obdobju, pa tudi v letu 2016, nadomeščena z učinkovitejšimi, boljšimi in hkrati cenejšimi. Če pa sredstva niso bila nadomeščena v tolikšni meri, da bi lahko na dolgi rok ohranjali vsaj sedanjo raven proizvodnje in storitvenih dejavnosti, pa se lahko gospodarski rasti črno piše. Ko se bodo proizvajalna sredstva dokončno iztrošila, namreč proizvodnja z njimi ne bo več mogoča in kapacitete se bodo zmanjšale. Prav tako pa tudi zastarela sredstva ne bodo omogočala večje proizvodnje kot jo omogočajo zdaj (če izvzamem dejstvo, da se, ko so sredstva stara, začne eksponentno povečevati strošek vzdrževanja). Vse navedeno pa lahko Slovenijo pahne v novo krizo - krizo zastarelih osnovnih sredstev. Podjetja namreč ne bodo več konkurenčna in ne bodo preživela konkurenčnega boja na trgu. 

Slovenija rešuje posledice, ne pa vzrokov, zaradi česar plače ostajajo nizke

Težava Slovenije pa je, da ne rešuje vzrokov, ampak posledice - slabo konkurenčnost rešujemo z ohranjanjem plač na nizki ravni, namesto, da bi spodbujali rast bruto investicij v osnovna sredstva, kar je resničen vzrok za zaostajanje Slovenije v konkurenčnosti in produktivnosti za drugimi državami.  

Na dolgi rok potrebno veliko povečanje bruto investicij v osnovna sredstva

Na dolgi rok bo potrebno zelo veliko povišanje bruto investicij v osnovna sredstva, kajti podjetja bodo prisiljena obnoviti svoja zastarela in dotrajana osnovna sredstva, če bodo želela ostati konkurenčna na trgu in preživeti konkurenčni boj, prav tako pa tudi povečati produktivnost dela in omogočiti višje plače zaposlenim. 

Povečanje investicij pomeni tudi več vlaganj v inovativnost. Tudi tu smo že na repu EU.:)*