Članek
Muhavo, muhasto, kapricasto, čudaško, trmasto eksperimentiranje
Objavljeno Dec 05, 2016

Vlada Mira Cerarja želi urediti, da bo 2. januar spet dela prost dan. V SMC ocenjujejo, da bo ponovna uvedba 2. januarja kot dela prostega dne prinesla pozitivne učinke ne le za ljudi, ampak predvsem za gospodarstvo, torej za turizem in potrošnjo. (vir)

V nadaljevanju bom izrazil svoje lastno mnenje glede ponovne uvedbe dela prostega dneva na 2. januar.

Za mene je to muhavo, muhasto, kapricasto, čudaško, trmasto eksperimentiranje, ki ne vodi nikamor. Socialni eksperiment, v katerem smo, ne da bi to želeli, vsi državljani Slovenije in tujci s stalnim ali začasnim (vsaj 5 let) prebivališčem v Sloveniji. Komaj smo se navadili, da 2. januar ni več dela prost dan, da je zdaj tako kot v vseh ostalih evropskih državah (razen morda s kakšno izjemo, ki pa je ne poznam), že nam vlada RS obljublja vrnitev 2. januarja kot dela prostega dneva. Skratka, razmere se bodo ponovno vrnile k staremu. To bo v ljudeh povzročilo zmedo. Kdorkoli ima kakršenkoli termin na ta dan, pa naj bo to pri zdravniku ali kjerkoli drugje, ga bo prisiljen prestaviti. Zdravniški termini so še posebej kočljivi, saj preskakovanje čakalnih vrst ni dovoljeno, kar pomeni, da bodo vsi pacienti, naročeni za 2.1.2017, pristali na koncu čakalne vrste, kar v najslabšem primeru lahko pomeni, da bodo na vrsti šele 2.7.2017, t.j. čez šest mesecev, kar je najdaljša dopustna čakalna doba z napotnico "redno". Poslovni partnerji iz tujine so se že navadili, da je 2. januar v Sloveniji po novem delovni dan, zdaj bo pa kar naenkrat spet praznik. Odločitev sprejeta šele decembra, tik pred zdajci. Ni treba dvakrat razlagati, kakšen vtis bo to pustilo pri slovenskih zunanjetrgovinskih partnerjih.

Ponovno uveden dela prosti dan na 2.1. bo tudi povzročal zadrego pri mednarodni menjavi. Tudi sam sem bil že večkrat deležen vprašanj prijateljev iz tujine, kaj pomeni to, da imamo praznik na dan 2.1. Tako sem spoznal, da tega ni očitno nikjer. Da so povsod že 2.1. pripravljeni na delo. Razen v Sloveniji, kjer se je ob ukinitvi 2.1. na veliko jamralo, kako bodo ljudje zmačkani hodili v službo. In kaj se je zgodilo? Nič. Ljudje so se očitno lepo privadilii. In komaj so se privadil na spremembo, že bodo spet dobili praznik nazaj. Kot v kakšni računalniški igrici, kjer se igralec igra in eksperimentira z osebami - npr. the sims, sim city, civilization, ... Včasih imam dejansko občutek, da sem dejansko v računalniški igri, ne pa v resničnem življenju.