Članek
Mladi se izseljujejo, ker v Sloveniji ne vidijo prihodnosti
Objavljeno Oct 06, 2016

Mladi se iz Slovenije izseljujejo. V lanskem letu je Slovenijo zapustilo 8000 mladih. Zakaj? Predvsem zato, ker ne dobijo služb, če pa sami želijo ustvariti podjetje, pa so omejitve poslovanja hujše kot v Afriki. :(vir)

Pogoji za podjetništvo v Sloveniji so nemili

Vsaj del zmanjševanja števila brezposelnih gre pripisati izseljevanju tistih, ki so brez zaposlitve v Sloveniji, v sosednjo Avstrijo, kjer je mnogo lažje tako najti zaposlitev, kot tudi ustvariti lastno podjetje: zemljišča so za polovico cenejša, manj je regulative, ni ti treba imeti vez in poznanstev, da kam prideš, gradbeno dovoljenje se dobi mnogo prej kot v Sloveniji.

Razloge za takšne pogoje je iskati v ostalinah bivšega režima

Zakaj so pogoji pri nas, v Sloveniji, do podjetništva tako nemili? Verjetno je razlog iskati v dediščini bivšega sistema v Jugoslaviji. V Sloveniji smo imeli najbolj milo obliko socializma, kar jih je kjerkoli bilo, zato mnogim ljudem paše, da še vedno imajo enake privilegije, kot so jih imeli v tedanji Jugoslaviji. Veliko stvari je pri nas zasnovanih na objokovanju Jugoslavije in socializma (jugonostalgija). Če bi pri nas okusili Stalina, kot so Estonci, ali pa Praško pomlad tako kot Češkoslovaška, ko so sovjetski tanki krvavo zatrli upor (vir) ali pa madžarsko revolucijo (vir), danes ostanki socialistične miselnosti in socialističnih privilegijev ne bi imeli v Sloveniji več kaj iskati. Navedeno je tudi razlog, da se države, ki so doživele navedene negativne dogodke v času socializma, tudi dosti hitreje razvijajo kot Slovenija, saj so s socializmom uspele dokončno pomesti. No, Poljske sicer nisem navedel. Po Varšavi, glavnemu mestu Poljske, se je imenoval varšavski pakt - vzhodni blok - čisto nič pozitivnega - v njem so bile (ironično) vse države vzhodnega bloka, razen Socialistične federativne republike Jugoslavije (SFRJ). (vir) Nadalje pa je Poljska uspela tudi z lustracijo - danes v poljskem pravosodju ni več oseb, ki so nekoč delovale v socializmu.

Kreativna destrukcija

Pri nas pa ostaline bivšega režima preprečujejo kreativno destrukcijo in prehod k bolj inkluzivnim ekonomskim in političnim institucijam (povzeto po knjigi: Daron Acemoglu, James A. Robinson: Zakaj narodi propadajo). (več o knjigi si preberite tu, o tem bom tudi še pisal). Po domače povedano, ostaline preteklega režima si prizadevajo ohraniti položaj, zaradi česar izločijo določene ljudi iz možnosti, da uspejo (pri nas predvsem mlade). Temu se reče ekstraktivnost. Če pa bi mladim in tudi vsem ostalim omogočili uspeti, pa bi bila to inkluzivnost, pri tem pa bi ostaline preteklega režima tvegale svoj propad, saj v novih razmerah ne bi imele več mesta v slovenskem gospodarstvu (npr. ker ne bi bilo več zaposlovanja po vezah in poznanstvih ali po barvi, ne bi bilo več možnosti, da bi ostali na položaju v podjetju, ker bi bil nekdo, ki ni niti povezan, niti prave barve, boljši...

Kreativna destrukcija pa se v Sloveniji neizbežno bo zgodila - ko bo zmanjkalo brezposelne delovne sile, ko bodo mladi odšli in bodo ostali le še stari, se bodo tudi stolčki sedanjim privilegirancem zamajali, saj ne bodo več mogli nikogar izkoriščati. Ker bo delovnih mest preveč, brezposelnih pa ne bo, bodo prisiljeni v spremembe, ki pa jih bodo sčasoma pokopale, na plano pa bodo prišle druge sile, ki bodo izboljšale razmere v Sloveniji.