Članek
Pogled na Slovenijo z drugega zornega kota
Objavljeno Sep 29, 2016

Odločil sem se, da Slovenije ne bom več kritiziral, pač pa bom pogledal z drugega zornega kota. Kajti, če storim to, vidim, da je v Sloveniji še kar lepo.

Slovenija je precej bolj razvita od večine držav na svetu

V Sloveniji za razliko od držav v razvoju (tj. držav, ki imajo nižji BDP/pc in se razvijajo, kot npr. Botswana) in nerazvitih držav (držav, ki imajo zelo nizek BDP/pc in se ne razvijajo, kot npr. Kongo, Centralnoafriška republika, Čad, Niger,... ni vidne revščine, velike družbene neenakosti, smrtonosnih bolezni, kot so malarija, ebola, ipd., imamo relativno urejen politični in ekonomski sistem, resda z določenimi napakami, a vsekakor takšnega, ki nam ga lahko marsikdo zavida. Imamo še kar dostopno zdravstvo, šolstvo, ... Tudi naravo imamo čudovito ohranjeno, pa geografsko raznolika država smo. Skratka, veliko je pozitivnih stvari v Sloveniji.

Po indeksu človekovega razvoja je Slovenija na visokem 25. mestu od 188 držav. Indeks človekovega razvoja je mera, ki združuje BDP/pc, izobrazbeno raven in življenjsko dobo prebivalstva. Seznam držav po indeksu človekovega razvoja si lahko pogledate tu: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_Human_Development_Index

V Ljubljani, glavnem mestu Slovenije, ni barakarskih naselij in drugih očitnih znakov nerazvitosti.

Gaborone, glavno mesto Bocvane, države v razvoju v južni Afriki, izgleda precej manj razvit.

Kinshasa - glavno mesto Konga, nerazvite države s skoraj najnižjim BDP/pc na svetu, ki se ne razvija.

Primerjava z razvitejšimi državami

Tudi v primerjavi z razvitejšimi državami imamo nekaj prednosti.

V ZDA morajo ljudje plačevati zdravstveno zavarovanje privatno, stroški za zdravstvo so veliko višji kot v Sloveniji, zdravje Američanov pa je slabše kot zdravje Slovencev. Tukaj lahko vidite, da ljudje v Sloveniji živijo dlje kot v ZDA: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_life_expectancy

Ker smo majhna in nepomembna država, nismo izpostavljeni terorizmu. V Sloveniji do zdaj še ni bilo pravega terorističnega napada (če napada na zdravnika v Izoli ne okategoriziramo kot terorizem).

Univerzitetni študij je pri nas brezplačen, ni šolnin. Resda so zlasti revnejši študentje med študijem prisiljeni delati, a vsaj do vratu zadolženi niso kot njihovi vrstniki v ZDA in še kateri drugi državi.

V primerjavi z mnogimi razvitimi državami imamo pri nas plačan odmor za malico, ki šteje v delovni čas. To si lahko štejemo v dobro.