Članek
Praznik dela je praznovanje dosežkov delavstva na področju delavskih pravic
Objavljeno May 01, 2016

Danes je prvi maj, praznik vseh delovnih ljudi (kot smo se nekoč izražali). Ta praznik je spomin na krvave demonstracije v Chicagu leta 1886, ko so delavci zahtevali več delavskih pravic, pa tudi 8-urni delavnik, pa tudi praznovanje gospodarskih in socialnih dosežkov mednarodnega delavskega gibanja. Praznik ima izrazito lev (socialističen) pridih. (vir)

V Sloveniji praznik dela praznujemo kar dva dni. In kaj je razlog, da ga praznujemo kar dva dni? To je relikt iz bivših socialističnih držav. Danes praznik dela praznujejo dva dni (1. in 2. maja) poleg v Sloveniji še npr. v Srbiji, BiH in Rusiji, tj. državah območja bivšega socialističnega bloka. (vir)

Kar se tiče delavskih pravic, ni razloga, da se praznik dela praznuje dva dni

Glede na to, da je prvi maj praznik dosežkov na področju delavskih pravic, menim, da ni razloga, da bi bila Slovenija edina država na svetu, kjer se prvi maj praznuje dva dni, saj imamo v Sloveniji na mnogih področjih manj pravic kot v marsikateri razviti zahodni državi. Da naštejem le nekatere:

  • Plače se ne izplačujejo redno (k nerednemu izplačevanju plač šteje, ko plača ni na računu delojemalca najkasneje 18. v mesecu za pretekli mesec), marsikje pa se sploh ne izplačujejo
  • izplačevanje zaslužkov zaposlenih nižjih od zakonsko predpisanih (npr. regres za letni dopust nižji od minimalne plače)
  • ne plačujejo se obvezni prispevki za socialno varnost in se o tem zaposlenih sploh ne obvesti - navedeno izvedo, ko se nameravajo upokojiti
  • izplačujejo se nižji zneski plač kot so zakonsko predpisani (npr. nedavni primer, ko je slovensko podjetje, ki je gradbene delavce napotilo na delo v Nemčijo, le-tem izplačevalo plačo 150 eur na mesec)
  • mobing - čedalje več ga je kljub zakonski prepovedi
  • slovenska država že več kot 15 let pušča na cedilu poklicno bolne (vir)
  • Slovenci smo izmed vseh državljanov držav članic EU najmanj zadovoljni z razmerami na delovnem mestu (vir)
  • mladi vse do 35. leta in še dlje ne dobijo zaposlitve; mnogi so pri 35 letih brez leta delovne dobe
  • pomanjkljivo se skrbi za varnost in zdravje zaposlenih na delovnem mestu
  • sindikati ne sodelujejo z zaposlenimi (po mojih lastnih izkušnjah), ampak so zgolj sami sebi v namen (čeprav se borijo za zaposlene)
  • diskriminacija invalidov pri zaposlovanju in na delovnem mestu
  • ogromno prekernega dela (glede na poročanje v Dnevniku na TV SLO 1 smo na tem mestu na prvem mestu glede na vse države OECD. BRAVO!).
  • neplačane nadure (vir)
  • ...

Kršenje pravic delavcev

Glede na zgoraj navedeno bi bilo celo ok, če bi praznovanje praznika dela v Sloveniji ukinili in ga ne bi praznovali, kot ga ne praznujejo v ZDA, saj se pravice delavcev pri nas vehementno kršijo, o čemer lahko skoraj na dnevni ravni beremo in poslušamo v medijih. Glede na to, da smo bivša socialistična država, ki naj bi delala v korist delavcev, bi se pričakovalo, da bo raven zaščite delavskih pravic vsaj tolikšna kot v tistih kapitalističnih državah, kjer so delavske pravice najbolje urejene - npr. v Nemčiji, Švedski, Norveški, ipd.

V Jugoslaviji naj bi bilo za delavske pravice bolje poskrbljeno

V Jugoslaviji, ko smo bili pod socialistično ureditvijo, naj bi bilo za delavske pravice bolje poskrbljeno. Navedeno izhaja tudi iz prispevka na http://www.zurnal24.si/upokojenka-samozaposlena-in-student-ob-1-maju-clanek-269862

Kapitalizem ni opravičilo za kršenje delavskih pravic

Če je bilo za delavske pravice res tako dobro poskrbljeno v Jugoslaviji, se čudim, zakaj nismo bili zmožni delavskih pravic ohraniti tudi v samostojni Sloveniji. Mnogi se izgovarjajo na to, da smo zdaj v svobodnem tržnem, kapitalističnem družbenem redu, vendar pa dejstvo, da v razvitih zahodnih državah, kjer imajo svobodni tržni sistem s kapitalistično ureditvijo že zelo dolgo (tudi več stoletij):

  • delodajalci spoštujejo delavce
  • delodajalci redno izplačujejo plače in plačujejo tudi vse socialne in druge prispevke in davke
  • delodajalci izplačujejo zaslužke minimalno v tolikšnem znesku kot zahtevata zakonodaja in/ali kolektivna pogodba; kolektivne pogodbe ne vsebujejo zaslužkov nižjih od minimalne plače
  • glede na to, da naj bi bilo po nekaterih virih v Sloveniji največ mobinga v vsej EU, je v razvitih zahodnih državah, članicah EU, manj mobinga kot v Sloveniji
  • poklicne bolezni so ustrezno priznane (isti vir kot zgoraj)
  • mladi dobijo zaposlitev takoj po koncu srednje šole, delodajalci jih spoštujejo (urejena je tudi starostna hierarhija - mladi prinesejo inovativnost, kreativnost, zmožnost hitrega, težkega dela, stari pa izkušnje, znanje,... prenašajo na mlade - pri je tega premalo - navedeno zasledil enkrat v Delu)
  • primerno se skrbi za varnost in zdravje delavcev pri delu
  • sindikati sodelujejo z zaposlenimi in so spoštovani kot pomemben element skrbi za delavske pravice
  • bistveno manj imajo prekernega dela (npr. med drugimi tudi ne poznajo študentskega dela)
  • plačujejo se vse ure, ko je delavec na delu, tudi nadure - delodajalec ne more zahtevati od zaposlenega opravljanje nadur, če jih potem ne plača.

kar vse pomeni, da je glede delavskih pravic v navedenih državah mnogo bolje poskrbljeno kot v Sloveniji, pa čeprav niso bile nikoli socialistične, nimajo socialistične preteklosti.

Delodajalci na Zahodu spoštujejo delavce, ker je zadovoljen delavec boljši delavec od nezadovoljnega

Delavske pravice se je v kapitalističnih državah, ki nikoli niso bile socialistične, morda res kršilo v prvih stoletjih obstoja kapitalizma, ko se o delavskih pravicah ni vedelo še nič, nato pa se je delavske pravice čedalje bolj spoštovalo. Sploh potem, ko so delodajalci uvideli, da je zadovoljen delavec boljši delavec od nezadovoljnega in je zato tudi produktivnost višja, kar pa odtehta višje stroške, ki jih ima delodajalec zaradi upoštevanja delavskih pravic.

Vnebohod in binkoštni ponedeljek namesto praznika dela

Ker delavske pravice niso spoštovane, predlagam, da bi namesto prvega dneva praznika dela v maju imeli dela prost dan na vnebohod, namesto drugega dneva praznika dela pa bi v maju imeli dela prost dan na binkoštni ponedeljek.

Da pa pomirim tiste, ki pravijo, da se verskih praznikov ne bi smelo praznovati zaradi ločenosti države od cerkve in ker je v Sloveniji mnogo pripadnikov drugih ver in ateistov: Navedene praznike praznujejo v mnogih državah članicah EU, v katerih je poleg kristjanov tudi veliko muslimanov (mnogo večji delež kot v Sloveniji), pripadnikov drugih ver in ateistov. In vse te države so sekularne, kar pomeni, da sta v njih država in cerkev ločeni.