Članek
Šeriatsko pravo prodira v Evropo
Objavljeno Mar 14, 2016

Kaj je šeriatsko pravo?

Šeriatsko pravo je muslimansko pravo, ki regulira čisto vse, s čimer se ljudje lahko ukvarjajo - družinsko življenje (poroka, ločitve, dedovanje, skrbništvo za otroka...), osebna stanja, politiko, trgovino, versko življenje (vključno z molitvijo in obiskovanjem mošeje, hadž - romanje v Meko, ipd), prehrano, post, bonton,  osebno higieno, itd. Šeriatsko pravo pozna celo vrsto kriminalnih dejanj, za katera so zagrožene zelo krute kazni (bičanje, sekanje udov, kamenjanje, križanje in smrtna kazen) (vir). 

Kje uporabljajo šeriatsko pravo?

Uporabljajo ga v mnogih muslimanskih državah, kjer je del državnega sodnega sistema, v večji ali manjši meri. V Saudovi Arabiji in v indonezijski pokrajini Banda Aceh ga uporabljajo v polni meri za muslimane in nemuslimane (vir). V številnih državah ga uporabljajo v polni meri, a le za muslimane - Mavretanija, Sudan, Afganistan, Iran, Irak, Maldivi, Pakistan, Katar, Jemen in del Nigerije. V mnogih drugih muslimanskih državah uporabljajo šeriatsko pravo le deloma (npr. na družinskih sodiščih, kjer se odloča o razvezi in skrbništvu nad otroki), kot npr. v Alžiriji, Egiptu, Džibutiju, Eritreji, Etiopiji, Gambiji, Gani.... Nekatere države s pretežnim muslimanskim prebivalstvom pa šeriatskega prava sploh nimajo, kot npr. Turčija. (vir). 

Šeriatsko pravo prodira v Evropo

Iz seznama držav s šeriatskim pravom (vir) je mogoče razbrati, da se šeriatsko pravo v omejenem obsegu pojavlja tudi v tistih delih Evrope, ki so tradicionalno krščanski in so muslimani tam samo prišleki (Velika Britanija, Nemčija), kjer je obseg šeriatskega prava celo večji kot v Bosni in Hercegovini, Albaniji in Kosovu, kjer muslimani živijo že od časov Otomanskega (turškega) cesarstva, tj. že več stoletij). Bosna in Hercegovina, Kosovo in Albanija šeriatskega prava namreč sploh nimajo in ne dopuščajo niti za muslimansko prebivalstvo, medtem ko  v Nemčiji in Veliki Britaniji šeriatsko pravo velja za muslimane v določenih postopkih.

Tudi v Zahodni Trakiji v Grčiji se lahko muslimani odločijo za uporabo šeriatskega prava v določenih postopkih, ki se tičejo družinskih razmerij, vendar pa to velja že od leta 1923, tj. od časa, ko je dokončno razpadlo Otomansko cesarstvo, kar pomeni, da muslimani tam živijo že precej časa in niso novodobni prišleki. To ni nastalo zaradi prišlekov, ki so prišli v zadnjih dveh letih v Grčijo. (vir). Idomeni, kjer se nahajajo begunci, leži v grški pokrajini Centralna Makedonija (vir), kjer pa šeriatskega prava ni mogoče uporabljati.

Grožnja Evropi

Prodiranje šeriatskega prava v Evropo z muslimanskimi prišleki predstavlja veliko grožnjo evropski kulturi, ki temelji na verskemu sekularizmu, človekovih pravicah in svoboščinah in enakopravnosti vseh ljudi, ne glede na spol, versko in drugo prepričanje, ipd.

Šeriatsko pravo namreč ne dovoljuje verskega sekularizma in verske svobode, saj izstop iz muslimanske vere kaznuje s smrtjo. (vir).

Prav tako šeriatsko pravo ni združljivo s človekovimi pravicami in svoboščinami, saj če pogledaš našo ustavo, že v 17. členu piše, da je smrtna kazen prepovedana, 18. člen pa navaja, da je mučenje ter ponižujoče in nečloveško ravnanje z ljudmi prepovedano. Prav tako je ena izmed človekovih pravic tudi svoboda vere. (vir)

Muslimani tudi ne poznajo enakopravnosti, saj imajo v islamskih državah moški več pravic kot ženske.

Muslimani zahtevajo odstranitev križa s švicarske zastave

Grozljivo je, da muslimani v Švici zahtevajo, da se s švicarske zastave odstrani križ, ki je krščanski verski simbol in tako nezdružljiv z multikulturalizmom (vir), hkrati pa v Evropo prodira šeriatsko pravo, ki je prav tako nezdružljivo z demokratičnimi vrednotami, ki jih imamo v Evropi. Ne vem, kaj bi se zgodilo, če bi kakšen krščanski aktivist v muslimanski državi (ne ravno v Saudski Arabiji ali Banda Acehu) zahteval odstranitev tamkajšnjih verskih simbolov zaradi multikulturalizma. Najbrž bi dobil katero od krutih kazni po šeriatskem pravu.