Pa se je zaključil prvi del, lahko rečemo hitrejši del Svetovnega prvenstva v alpskem smučanju 2017, ki poteka v Švici, v mondenem središču St. Moritz.

 

Po tednu dni lahko že rečemo, da je St. Moritz le po imenu in po draginji mondeno središče.

 

Prireditelji Svetovnega prvenstva v alpskem smučanju se namreč ne morejo pohvaliti s kakovostno pripravljenimi programi, pa tudi vreme jim ne gre najbolj po godu.

 

Prvi dan so imeli sicer obilne snežne padavine in so morali prestaviti treninge smukačev, kasneje pa se je zgodilo to, da imajo problem z zelo toplim, če ne vročim soncem, ki že okoli 12ih ali celo prej, pritiska na smučišče, tako, da tekmovalci lahko samo sanjajo o dobro pripravljeni in trdi progi.

 

Probleme imajo tudi z meglo in s tako imenovano »kačo«, ki jim je v soboto preprečila moški smuk, ki smo ga vsi željno pričakovali, ker so nam obljubljali »prosti pad«, vendar je prireditelje zafrknila megla oziroma »kača«, ki se je spustila na progo nekaj čez 12 uro.

 

Seveda nikomur ni bilo jasno, kako hudiče, če so že naprej vedeli, da jim zna ta »kača« delati probleme, da niso naredili začetka tekme vsaj  ob 11ih.

 

Seveda se tega ni dalo narediti tik pred zdajci, bi pa lahko na to prireditelji pomislili že ko so delali koledar prvenstva.

 

Največja sramota pa se je prirediteljem zgodila včeraj, ko je bila na sporedu moška kombinacija, ko je 30to uvrščeni Švicar zmagal v kombinaciji, ker je imel najbolj ugodno številko in preostalim na, blago rečeno, razriti, mokri, zj...ani progi, ni bilo dano, da bi se uvrstili med najboljše.

 

Ko te nekdo omenil v komentarju, takšna tekma ne bi bila izpeljana tudi na kakšnem vaškem tekmovanju.

 

Popoln polom Švicarjev  kot gostiteljev prvenstva, se pa je izplačala njihovim tekmovalcem, saj so »pobasali« zlato in bronasto medaljo.

 

Kaj pomeni slabo pripravljena proga smo lahko videli tudi danes, ob 12ih, ko so bile proge razmočene in pogoji za smučanje zelo slabi.

 

Kaj to pomeni za nadaljevanje prvenstva, ko bodo tekmovalci in tekmovalke smučali le še na veleslalomu in slalomu, če vemo, da je ponavadi druga vožnja na sporedu šele ob 13ih?

 

Katastrofo!

 

In kako so se razpletle prve tekme, kjer so nastopali naši tekmovalci in tekmovalke?

 

Imeli smo dva močna železa v ognju in upali smo na medaljo ali dve.

 

Prva se je v boj pognala naša letošnja najboljša smučarka in legitimna naslednica naše Tine Maze, Ilka Štuhec.

 

Ker je na zadnji tekmi svetovnega pokala v Super G, zmagala naša Ilka, smo seveda pričakovali veliko, zelo veliko.

 

Poleg Ilke je nastopila le še Maruša Ferk, vendar od nje nismo veliko pričakovali.

 

Z nekaj napakami na progi je Ilka osvojila končno 11. mesto. Bilo je prisotnega nekaj razočaranja in marsikdo je pomislil, da so psihični pritiski pred prvenstvom za Ilko le malce premočni.

 

No 11.mesto na svetu pa vseeno ni tako slabo.  Maruša je tekmovala v svojem stilu in zasedla 30. mesto.

 

Naslednji nastop Slovencev je bil moški Super G, kjer smo zopet imeli svojega favorita in sicer Boštjana Klineta. Na progi je bil odličen, le malo slabši od kasneje srebrnega Jansruda, ampak na žalost je spodaj odstopil, ker si očitno ni dobro pogledal proge.

 

Škoda. Priložnost je bila velika.

 

Od naših je prijetno presenetil Čater, ki je z visoko štartno številko zasedel 17. mesto, Hrobat je bil 24. Izpadel pa je tudi Kosi,  ki nikakor ne najde prave forme oziroma pravih občutkov. Kosi že nekaj let nastopa v svetovnem pokalu, pa še vedno pobira samo drobtinice.

 

Potem je bila na vrsti ženska kombinacija. Spet eno veliko pričakovanje. Ilka je bila med favoritinjami, saj je letos dobila edino kombinacijo v svetovnem pokalu.

 

Na žalost so smuk skrajšali zaradi nevšečnosti z meglo in oblačnostjo, ampak vseeno je Ilka kombinacijski smuk dobila.

 

Na žalost ga je polomila že po treh zavojih slaloma in sanj o kolajni je bilo konec.

 

Maruša Ferk je odrezala in dosegla odlično osmo mesto.

 

Ana Bucik je kar malo razočarala. Po smuku je bila 28ta, kar je soliden dosežek in priprava na napad v slalomu. Na žalost je tudi ona zelo hitro odstopila.

 

Če primerjamo moško kombinacijo, bi lahko rekli, da je imela Ana zelo dobre možnosti za vrhunsko uvrstitev, če ne že za medaljo.

 

Vrhunec pa je sledil v nedeljo. Ker je bil moški smuk iz sobot prestavljen na nedeljo, so ženski smuk odpeljali že ob 11.15 uri.

 

Seveda smo veliko pričakovali od Ilke Štuhec. Številka 7 pa je Ilki prinesla srečo. Veliko zmagoslavje. Doma smo kričali in jokali od sreče ter nazdravljali.

 

Fantastična vožnja Ilke in verjamem, da ji niti Italijanka Goggia, če bi brez napak pripeljala v cilj, ne bi bila kos.

 

I LIKE (M)ILKA sem zapisal v komentarju.

 

Dobili smo novo šampionko, ki je nasledila krono kraljice smuka za Tino Maze.

 

NEPRECENLJIVO!

 

Če samo pogledamo, da imamo dva naslova svetovnih prvakinj in naslov olimpijske prvakinje, pa nimamo niti ene proge za smuk.

 

Ilka mora zgodaj vstati, da lahko trenira na kakšni naši progi in ko žičničarji odprejo proge za turiste, se Ilkin trening konča.

 

Kdaj bomo dobili slovensko progo za smuk, kjer bo naša šampionka in njeni nasledniki lahko trenirali?

 

No Maruša Ferk je bila 23.

 

V nedeljo je bil na sporedu še moški smuk.

 

Kline je dokazal, da je v odlični formi in pričakovali smo veliko.

 

Na tej tekmi, polni preobratov smo lahko videli, da pa prve številke niso imele prednosti, kvečjemu so bile slabše.

 

Kline je štartal s številko 8 in ena manjša napaka v drugem delu proge, ga je stala medalje, saj je za njo zaostal le 15 stotink.

 

Zmagal je Švicar.

 

Od ostalih naših tekmovalcev je presenetil Hrobat s 14.mestom in majhnim zaostankom, Kosi je bil 24 in povratnik Perko 38.

 

Včeraj pa je bila na sporedu sramota o kateri sem že govoril. Moška kombinacija. Čater kljub odličnim dosežkom v smuku ni bil kos razriti slalomski progi.

 

Danes je bila sicer na sporedu še ekipna tekma na paralelnem slalomu.

 

Naši niso imeli sreče, saj so v prvem kolu naleteli na Švede, ki so osvojili končno 3 mesto. Naši so bili 9. Kar pomeni, da so bili najboljši od prvo izpadlih.

 

V napi ekipi ni bilo vseh naših najboljših, kar je zanimivo, saj v drugih ekipah ponavadi nastopajo najboljši.

 

Za Ilko seveda obstaja razumevanje, za ostale pač ne.

 

Predvsem ne vem zakaj ni nastopila Ana Drev.

 

Smučarka, ki nastopa v svetovnem pokalu le v eni disciplini, beri veleslalomu, bi lahko nastopila.

 

Zakaj ni?

 

Nekako se mi zdi moteče, da nekateri tekmovalci nastopajo samo v enih disciplini, mogoče v dveh.

 

Vodilni v FIS zvezi bi lahko razmišljali v tej smeri, da bi morali tekmovalci v svetovnem pokalu in na svetovnih prvenstvih in na olimpijskih igrah nastopati vsaj v treh disciplinah. To bi bilo najbolj pošteno.

 

Zelo malo je kompletnih smučarjev in smučark. Mogoče pri ženska vseeno več.

 

To je prava vrednost smučarja, da se spopade v vseh disciplinah.

 

Za mene Hirscher in Shiffrinova ne veljata prav veliko, pa čeprav je Hirscher že osvojil nekaj velikih kristalnih globusov, Shiffrinova pa je zelo blizu osvojitvi prvega.

 

Naj vozita vse discipline pa je.

 

Pri moških imamo 37 tekem, od tega 9 smukov, 6 Super G-jev, 9 veleslalomov in kar 11 slalomov, ter 2 kombinaciji. Iz tega sledi, da imajo specialisti za VSL  in SL kar 5 tekem prednosti. Plus še dve tekmi v kombinaciji, ki so ponavadi pisane na kožo specialistom za VSL in SL.

 

Pri ženskah pa imamo prav tako  37 tekem, od tega 8 smukov, 7 Super G-jev, 9 veleslalomov in 10 slalomov ter še 3 kombinacije. Zelo podobno kot pri moških.

 

Na koncu pa še nekaj o kombinaciji oziroma kaj bi se meni zdelo najbolj pošteno.

 

Kombinacija v takšni obliki na Svetovnih prvenstvih je brez pomena. Kolikor vem na MSP v alpskem smučanju šteje kombinacija vseh tekem skupaj.

 

To bi bil dober recept za prihodnje.

 

Za kombinacijo bi morali šteti Smuk + Super G + VSL + SL ali vsaj Smuk+VSL+SL.

 

Tako ne bi potrebovali posebne tekme za kombinacijo in s tem bi spodbudili tako imenovane specialiste, da bi tekmovali tudi v drugih disciplinah.

 

Kaj pravite?

 

 

V drugem delu nas čakajo še VSL in SL za moške in ženske.

 

Kaj pričakujemo?

 

Ne preveč.

 

Ženski VSL naj bi pokazal kako je Ana Drev pripravljena in ali ji 9 VSL v sezoni zadošča za dobro formo  ali bi bilo bolje, da bi tekmovala vsaj še v kakšni disciplini.

 

Ilka je dosegla svoje in lahko v VSL in v SL samo še preseneti.

 

V ženskem SL imamo Ano Bucik in Marušo Ferk.

 

Moške tekme v VSL in SL lahko presenetijo. Mogoče se kakšnemu našemu tekmovalcu »utrga«.

 

Seveda pa pravi navijači navijamo za vse naše, v dobrem in v slabem.