Še ena odlična knjiga s področja švedske kriminalne produkcije, ki nas pelje v svet kriminala in iz preteklosti v sedanji čas. Knjigo je potrebno brati zbrano, saj je ogromno povezanih zgodb in imen.

Priporočam, da knjige berete po vrsti, kot so bile napisane, ker je življenjska zgodba detektiva Harry-ja Hola povezana.

Jo Nesbo : http://www.didakta.si/nesbo/

 

Založnik o knjigi :

 

Harry Hole je policist s precej burno preteklostjo, tako policijsko kot osebno. Dobi nalogo, da Sverreja Olsena, nastopaškega neo-nacista, ki se je zaradi birokratske napake izmuznil obsodbi, spravi nazaj za rešetke, vendar naloga kmalu preraste v tekmo s časom in političnim atentatom. 

Medtem ko Hole skuša obvladati neonaciste, pripoved pelje bralca med zamere in maščevanja iz časov druge svetovne vojne, med Hitlerjeve norveške borce. Da se obe zgodbi spleteta, mora Hole narediti konec peklenskemu načrtu, ki se je kalil v  jarkih vzhodne fronte.

Z mojstrskim suspenzom avtor osvetli ne le domnevno norveško nacistično preteklost, pač pa tudi njeno sodobno neonacistično subkulturo.

Jo Nesbø (1960) je s svojo serijo o detektivu Harry Holeu (obsega že sedem nadaljevanj) trenutno eden najbolj branih in najbolj prodajanih avtorjev kriminalk. Piše tudi nežanrsko literaturo in knjige za otroke. Nekajkrat je bil že nagrajen za najboljši kriminalni roman (med drugim tudi za Taščico), prejel pa je tudi prestižni Duncan Lawrie International Dagger Award.

 

 

OCENA: od 1 do 10 = 8