Marsikdo bo rekel : »Pa saj smo vedeli, da se bo ti zgodilo.  

Čeprav bi včerajšnji strahopetni napad samomorilskih napadalcev tako imenovane »islamske države« v Parizu, po vsej verjetnosti nima nobene povezave s trenutno »begunsko oziroma migrantsko krizo« v Evropi.

 

Kot poročajo vse svetovne tiskovne agencije, pa CNN, BBC in ostale velike televizijske hiše in seveda vsi naši, slovenski internetni portali, je včeraj zvečer prišlo do terorističnih napadov v samem srcu Francije, v Parizu.

 

Do sedaj so našteli že 127 smrtnih žrtev, skoraj 100 huje ranjenih oziroma v kritične stanu, to pomeni, da so ostali najbrž brez rok ali nog ali s kakšnimi drugimi hudimi poškodbami, ki so po navadi posledica eksplozije eksplozivnih sredstev in naprav.

 

Za terorističnimi napadi naj bi stala tako imenovana »islamska država«, ki je na nalogo poslala svoje, po vsej verjetnosti, »speče celice«, ki so za to nalogo pripravili najmanj 8 samomorilskih napadalcev, tako imenovanih »šahidov«. Sedem »šahidov« se je razstrelilo med množicami, enega pa so francoski policisti uspešno likvidirali, preden se mu je uspelo razstreliti.

 

Kdo pa sploh so »šahidi« in kako jih muslimanski verskih voditelji novačijo?

 

Povprečen »šahid« ima naslednje značilnosti :

 

  • star 18-27 let,

  • prihaja iz revne družine,

  • ni poročen,

  • nezaposlen,

  • po navadi ima akademsko izobrazbo ali končano srednjo šolo,

  • večino je bil vdan študent islamske verske šole.

     

    »Šahid« je izbran skozi proces skrbne selekcije, ki poteka v več fazah.

     

    Najbolj vdani študenti so izpostavljeni natančnemu in dolgotrajnemu opazovanju in nato učitelji izberejo primerne kandidate za samomorilskega napadalca. Izbrani kandidat  se brez slovesa umakne od doma in prične z intenzivnimi nekajdnevnimi pripravami, med katerimi so mu pojasnjeni vsi operativni postopki njegove misije ter upravljanje z eksplozivom oz. eksplozivno napravo.

     

    Dan pred napadom je »šahid« izurjen in psihično pripravljen za izvedbo samomorilskega napada. Mučenik napiše oporoko, poslovilno pismo, v katerem družino prosi, naj ne žalujejo, ker ni umrl, temveč je prestopil v drugo življenje. Organizatorji napada nato z njim posnamejo propagandni film ter se odpeljejo na izhodiščno območje.

     

    Po navadi se za samomorilske napade ne uporabljajo ženske, izjeme so tako imenovane »črne vdove«, ki so se pojavile v obdobju Čečenske vojne.

     

    Samomorilski napadalci ( »šahidi« ) so za napad nagrajeni na različne načine. Ker večina »šahidov« prihaja iz nižjih družbenih slojev, si »šahid« popravi svoj posmrtni status. Izboljša se tudi status njegove družine, ki je po napadu poveličevana in pridobi spoštovanje, dobi pa tudi zajetno finančno nagrado (nekaj tisoč dolarjev).

     

    »Šahid« verjame, da bo po izvedeni akciji nagrajen z večnim življenjem, kjer se bo srečal z Alahom in videl njegov obraz, poleg tega pa bo užival ljubezen 72 mladih devic in 70tim sorodnikom bo omogočil vstop v nebesa.

     

    Ali nas je v Sloveniji lahko strah, da se kaj takega lahko zgodi tudi pri nas?

     

    Mislim, da ne. Vsaj zaenkrat ne. Francija je seveda zelo občutljiva država za takšne napade, ker sodeluje  pri napadih na t.i. »islamsko državo«, ker je prepovedala nošenje »burk« v javni prostori, ker imajo »Chralija« in so enostavno velika država in s tem tudi smerni sovražnik islamskih ekstremistov.

     

    Mi smo zelo majhna država in večino neprepoznavni in s tem smo seveda dokaj varni.

     

    Pri nas do sedaj terorističnih napadov po osamosvojitvi ni bilo. Pri nas med seboj obračunavajo kriminalne združbe, v večini z strelnim orožjem, vržejo kakšno ročno bombo ali postavijo kakšno eksplozivno zadevo pod avto.

     

    Pri nas si kakšno bombo vrže sosed sosedu zaradi meje ali pa kakšen nezadovoljni delavec nastavi bombo svojemu delodajalcu.

     

    Še največkrat pa si Slovenci najraje sodijo sami in se razstrelijo nekje bogu za hrbtom in s tem ne poškodujejo nikogar drugega, razen sebe.

     

    Se pa ljudje seveda ob vseh teh dogodkih upravičeno bojijo in se sprašujejo kaj se bo zgodilo z vsemi temi »begunci« in »migranti«, ki potujejo na sever Evrope.

     

    So med njimi tudi ljudje, ki jih bodo verski fanatiki novačili in bodo čez nekaj časa tudi sami postali »šahidi«?

     

    In kaj storiti, ko v bližini opazite sumljivega človeka, ki zavpije "Alah Akbar"?

        Imaš sekundo ali dve časa, da skočiv v zavetje ali se enostavno vržeš na tla.