Spet ni nobenih presenečenj. Samo, da se je pričelo poletje in s tem turistična sezona, pa imamo po slovenskih cestah polno zapor, dela na cesti in s tem ovir za voznike motornih vozil, ki potujejo proti morski obali ali proti drugim počitniškim destinacijam.

 

Kakor smo lahko videli zima ni bila bog ve kaj snežena, pa tudi pomlad ni bila bog ve kaj mokra oziroma deževna, ampak naši ljubi cestarji v tem času niso popravljali naši cest. Še več, na AC so na veliko postavljali velike, kaj velike, ogromne protihrupne ograje, kaj ograje, nekje več kot 15 metrske plate, ki nam na Štajerki kar več kot 20 kilometrov kazijo pogled na prelepo slovensko pokrajino. Ampak to je že tema za drugič.

 

Predvsem pa se sprašujem, ali res moramo vsako poletje, dopustnikom, tujcem, ki tako, kot mi vsi, pošteno plačamo vinjeto, ki ni ravno poceni, razkazovati vso gradbeno mehanizacijo po poteh, ki vodijo dopustnike na morje.

 

Ali je res potrebno, ravno v tem času izvajati gradbena dela, ki po mojem vseeno niso tako nujna?

 

Seveda bodo DARSOVCI spet govorili o tem, da je to planirano in da je sedaj ravno pravi čas za obnovitvena dela itd. itd. Floskule, kot vedno.

 

Zakaj ne bi potovanje dopustnikov potekalo »normalno«, prijetno, ne pa da bodo ob prihodu domov, govorili o tem, kako so se »jajcali« in »cijazili« skozi Slovenijo, kjer je na vsakem vogalu gradbišče.

 

Itak pa smo proti tem lobijem nemočni, pa lahko jamramo kolikor hočemo.

 

Če pa se nekatera dela na AC ali na drugi, magistralni cestah ali na lokalnih cestah že morajo odvijati, pa bi se marsikatera cestna dela lahko odvijala mnogo hitreje.

 

Včasih ko gledam, npr, za kakšen vikend, ko na kakšen odseku ljubljanske obvoznice, kakšen odsek, v dolžini par sto metrov, v parih urah razrijejo in preplastijo, da je cesta kot nova.

 

Zakaj pa potem druga dela potekajo tako počasi? Ali je to za to, ker je tako v načrtu projekta, pa ne smejo prehitro narediti? Zakaj se že v načrtu ne predvidi krajši čas del? Zakaj upravna enota ne oceni, da pa je za nek odsek ceste potrebno le teden ali dva dni cestnih del?

 

Če pogledam samo dva primera v Ljubljani in njeni okolici.

 

Prvi primer je na Litijski cesti in ena cesta, ki vodi proti Fužinam. Cestni odsek, kjer potekajo gradbena dela je dolg cca. 500 metrov. Cesto so postopoma dodobra razrili, odstranili asfalt, naredili sedaj makadam in vsake toliko časa rinejo naprej. Zadeva poteka že nekje od začetka Junija in še vedno ni končana. Cesto razkopavajo in kopljejo na vsake kvatre in premikajo premične semaforje gor in dol. Skoraj dva meseca je že, pa zadeva še vedno ni narejena.

 

Kako je to možno? Očitno je, da jim je ljubljanska upravna enota odobrila dela na omenjeni lokaciji do konca Avgusta 2015.  Poleg tega je zaprt še en odsek ceste proti Fužinam, tako, da še tu ne moreš nikamor.

 

Drugi oziroma več primerov pa je na lokalnih cestah, kot so Podpeč – Ig, pa npr. Zalog – Litjia, pa najbrž še kje drugje, kjer so po posameznih odsekih razrili asfalt v globino nekje 3 do 5 cm in pustili zadevo stati. Ta razriti asfalt je nekje že več kot mesec dni. Cestarji so enostavno pred takimi odseki pustili prometni znak, delo na cesti ali jame na cesti in to je to.

 

Sprašujem se ZAKAJ? Zakaj takoj ne uredijo zadeve, zakaj takoj ne popravijo ceste?

 

V čem je sploh FORA?

 

Ne rečem, da je veliko dežja, pa da se morajo zadeve kakorkoli posušiti. Ne ceste so suhe in vroče, pa noben nič.

 

Če še za trenutek ostanem pri cestah oziroma vsaj v povezavi s cestami. Prejšnji vikend je potekala »huda« policijska kontrola motoristov po vsej Sloveniji.

 

Tudi jaz sem motorist in moram reči, da sem zelo previden voznik, vsaj glede hitrosti in se poskušam držati omejitev. Če pa je prostor in če je varno, ga pa tudi pritegnem do konca.

 

No z mojo drago sva se v soboto peljala na kopanje v Bohinj. Ko sva po stari  cesti prispela do Lesc se je pred nama vila doooolga kolona vozil proti Bledu. Cijazili smo se počasi, ker pa je prednost nas motoristov v tem, da lahko peljemo mimo kolone naprej, sva dokaj hitro prispela do Bleda.

 

Na Bledu pa klasika. Vožnja vozil počasi, semafor izključen, pešci skačejo čez prehod in »presenetljivo« nobenega Policista ali vsaj nobenega opevanega redarja, ki očitno na Bledu samo »talajo« parkirne kazni, bo ne daj pa, da bi urejali in pospeševali promet.

 

Prepričan sem, da bi Policisti ali redarji naredili mnogo boljšega, dobrega, če bi nekdo od njih stopil v križišče na Bledu in pospeševal promet, da ne bi nastajali zastoji.

 

Mah kje pa. Napolniti je potrebno državno in občinsko malho. TO JE PRIORITETA.

 

Pomembno je, da so kaznovali preko 200 motoristov!!! 

 

SREČNO IN VARNO VOŽNJO!!!

mike1968 - DELO NA CESTI

Spet ni nobenih presenečenj. Samo, da se je pričelo poletje in s tem turistiÄ