V nekaj nadaljevanjih vam bom predstavil zgodbe, ki so se dogajale koncem leta 1990 in 1991 ob OSAMOSVOJITVI REPUBLIKE SLOVENIJE, ki sem jih doživel na lastni koži.

 

Gre predvsem za to, da se zadeve ne pozabijo, oziroma, da se sploh vprašamo zakaj smo se borili, ker so nam politiki v zadnjih 24-tih letih popolnoma UKRADLI DRŽAVO. Državo za katero smo se z vsem srcem borili, ne glede na nevarnosti, ki so nam pretile.

 

Zadeve so bile že objavljene, vendar sem se odločil, da jih vsaj jezikovno in lektorsko popravim. Ena od zgodb je bila pred leti objavljena tudi na portalu 24ur (mislim, da ob 20-ti obletnici osamosvojitve).

 

I. del

 

Že v drugi polovici leta 1990 in nato v letu 1991 so bile priprave na osamosvojitev že v polnem zamahu. Tudi v takratni Milici smo imeli svoje naloge in obveznosti, da bi osamosvojitev potekala čimbolj nemoteno in varno.

 

Bolj se je bližal tisti datum 25. Junij 1991, bolj je bilo napeto. Mislim, da se je to čutilo na vsakem koraku.

 

Najprej se je zgodil incident, ki sem mu bil priča in sicer zasedba prostorov takratnega Sekretariata teritorialne obrambe na Prežihovi ulici v Ljubljani, nasproti Narodne galerije. Ponoči so »niški« vojaški specialci  vpadli v prostore omenjenega objekta in ga zasedlo, ker se slovensko politično vodstvo se ni uklonilo zahtevam o predaji celotne orožja Teritorialne obrambe.

 

 

Na kraj smo bili seveda poslani miličniki in se  oblečeni v neprebojne jopiče odpeljali pred omenjeno stavbo, kjer se je že pričela zbirati večja množice ljudi, ki so protestirali proti samovolji takratne JLA.

 

Potrebno je bilo ohranjati javni red in mir, da ne bi prišlo do incidentov.

 

 

Prišli smo že dopoldan in opazovali dogajanje. V preddverju stavbe smo lahko opazili do zob oborožene »niške« specialce, ki so bili v popolni bojni pripravljenosti.

 

Ljudje so pričeli kričati, ko se je v stavbo pripeljal slovenski častnik teritorialne obrambe, ki je takrat še spadala pod poveljstvo JLA. Na njega so kričali, da je narodni izdajalec, on pa je s sklonjeno glavo odšel v stavbo.

 

Proti večeru je iz stavbe prišel starejši oficir v uniformi JLA, slovenske narodnosti. Ljudje so kričali na njega, da je narodni izdajalec in ga zmerjali s kletvicami.

 

Možakar je bil zelo prizadet zaradi situacije in je govoril, da on ni ničesar kriv. Posnetek, ko smo ga zaradi njegove varnosti spremljali do vozila, ki ga je imel parkiranega na Trgu revolucije je del dokumentarnega filma o Osamosvojitvi Slovenije, ki ga ponavadi vsako leto predvajajo v tem času.

 

Potem se je situacija umirila, protestniki so zapustili prizorišče in odšli domov.

mike1968 - OSAMOSVOJITEV I.

 V nekaj nadaljevanjih vam bom predstavil zgodbe, ki so se dogajale koncem