Ko se veselimo fantastičnih uspehov naše ENE IN EDINE TINE MAZE, ki blesti v ZDA je na dan zopet prišla zgodba iz daljne preteklosti in to je zgodba MATEJE SVET.

 

Vse skupaj je odprl fantastičen ANDREA MASSI, ki je v kratkem intervjuju po odlični zmagi TINE v kombinaciji omenil, da prebira slovensko zgodovino športa, kjer je tudi omenjena MATEJA SVET in da šele sedaj vidi, da so kariero SVETOVE uničili »strici iz ozadja«, davnega leta 1990, pri njenih rosnih 22-tih letih, ko je bila takrat na vrhuncu kariere in je imela praktično pred sabo še najmanj 8 do 10 let vrhunske kariere, ki bi lahko zasenčila vse prejšnje in kasnejše smučarske  rekorderke.

 

Ker že od malih nog spremljam šport se dobro spominjam uspehov SVETOVE in vem, da smo bili zelo razočarani, ko je nenadoma končala kariero in nismo nikjer dobili pojasnila ne od nje, ne od odgovornih pri Smučarski zvezi Slovenije (SZS) in tako je ostalo tudi do danes.

 

Upam, da se bo končno odprlo in odkrito povedalo, zakaj se je pri teh stvareh šlo, ko je MASSI končno odprl to Pandorino skrinjico.

 

Seveda je bilo polno govoric o tem, kaj je bil vzrok končanja take fantastične kariere. Govorilo so je nekaj v zvezi igre PODARIM-DOBIM, o tem kako so se nekateri zelo omastili s tem in da SVETOVA enostavno tega ni hotela več gledati, po drugi strani pa so bile govorice, da je lahko šlo za kakšna spolna nadlegovanja. Po tretji verziji, pa kakor je nekaj časa nazaj SVETOVA omenjala, da je hotela napredovati, pa da ji tega niso hoteli omogočiti in da so jo zavirali.

 

Kaj je res ve samo ona. Kot sem omenil, to so le predpostavke in govorice.

 

Ko razmišljam o teh stvareh mi je prišel na misel tudi, žal že pokojni ROK PETROVIČ, ki je v sezoni 1985/1986 »eksplodiral« in zmagal na 5-tih slalomih za svetovni pokal in z lahkoto osvojil mali kristalni globus. Leta 1988 pa je pri 22-tih letih (tako kot SVETOVA) končal kariero.

 

Spominjam se, da je v sezoni 1986/1987 poskušal z neko novo tehniko smučanja slaloma, ki pa ni bila ravno uspešna. Zakaj je končal kariero na vrhuncu najbrž vedo le njegovi bližnji ali mogoče takratni odgovorni na SZS.

 

Ali je šlo še za enega smučarja, kateremu so, ugibam, UNIČILI KARIERO? Njegova plat zgodbe je na žalost potonila z njim leta 1993, ko je umrl pri potapljanju na Korčuli.

Da ne preskočim Roka Benkoviča, ki je po osvojitvi naslova svetovnega prvaka nenadoma zaključil kariero brez kakršnekoli obrazložitve.


Zgodba o skorajšnjem končanju kariere se je nazadnje pokazala pri TINI MAZE. Prvo zmago je dosegla pri rosnih 20-tih letih, leta 2003 v Soldnu (AVT) in do leta 2009 je sicer še kdaj pa kdaj zmagala, se kdaj pa kdaj uvrščala na stopničke, ni pa bilo nekega večjega uspeha. Velik preboj pa se začne leta 2009, ko jo prevzame ANDREA MASSI.

 

Lahko rečemo, da je bil to njen rešitelj, ko je že razmišljala o koncu svoje kariere, zopet pri rosnih 26-tih letih. Naenkrat je »eksplodirala« in še vedno podira neverjetne rekorde in prepričan sem, da bo nastopala vsaj še kako leto ali dve.

 

Je pa spodaj še en zanimiv prispevek, kako se je delalo z perspektivnimi mladimi smučarkami, ki so zelo zgodaj končale svojo športno pot alpskih smučark zaradi ne podpore SZS in metanje polen pod nogami (vsaj tako je v tem prispevku govora).

 

http://www.rtvslo.si/sport/zimski-sporti/upokojitev-ane-kobal-in-urske-rabic/123774

 

Sedaj mislim, da imamo dokaj močan podmladek kot so: Ana Bucik, Vanja Brodnik, Katarina Lavtar in Ilka Štuhec.

 

Močno upam, da se bo končno nekaj spremenilo v SZS in da se naredi korak naprej k uspešni karieri novih »VRAŽJIH SLOVENK« ali pa da jih pod svoje okrilje vzame fantastični ANDREA MASSI.

 

Kot sem že nekajkrat omenjal in kot je bilo včeraj omenjeno tudi v zvezi hrvaških tekmovalk, bi bilo potrebno te mlade smučarke poslati na tekme Celinskega pokala ali v ZDA na Nor-am turnejo, da si pridobijo samozavest in boljše štartne številke in seveda izkušnje.

 

TINA MAZE

 

Tina Maze je najuspešnejša slovenska alpska smučarka v svetovnem pokalu. Je ena izmed šestih smučark, ki so zmagale v vseh petih disciplinah in ena od treh, ki jim je to uspelo v eni sami sezoni. V dosedanji karieri ima 26 zmag in je aktualna svetovna prvakinja v superveleslalomu (2013). Leta 2011 je bila svetovna prvakinja v veleslalomu, v sezoni 2012/13 pa je postala skupna zmagovalka svetovnega pokala. V rekordni sezoni 2012/13 je nanizala 11 zmag in zbrala rekordno število točk svetovnega pokala (2414 točk) ter tako zrušila 13 let star rekord Hermana Maierja (2000 točk). V tej sezoni je zmagala v skupnem seštevku veleslaloma, superveleslaloma in superkombinacije ter bila druga v smuku in slalomu. Popravila je tudi prejšnji Maierjev rekord (22) po številu stopničk v eni sezoni - 24. Je tudi prva slovenska dobitnica zlate medalje na zimskih olimpijskih igrah (Soči - smuk, 2014). Petkrat je bila izbrana za slovensko športnico leta.

(Vir: http://sl.wikipedia.org/wiki/Tina_Maze )

 

Tudi v novi sezoni Svetovnega pokala 2014/2015 blesti, saj je že dosegla zmago v smuku, slalomu in v veleslalomu in čakamo samo še zmago v super G-ju, da bo tudi v tej sezoni dosegla POKER ZMAG.

 

Sedaj ravno poteka Svetovno prvenstvo v Vailu, kjer naša TINA blesti v vsem svoje  sijaju in ima po treh disciplinah že 2 zlati in eno srebrno medaljo in se trudi doseči edinstven rekord v ženski konkurenci 5-tih medalj v posamični konkurenci na Svetovnih prvenstvih. Pri moških je to uspelo le nenadkriljivemu Lasseju Kjusu.

 

 

MATEJA SVET

 

Prvi vidnejši uspeh je Mateja doživela že leta 1984, ko je postala mladinska svetovna prvakinja v veleslalomu, isto leto pa je nastopila tudi na olimpijskih igrah v Sarajevu. V sezoni 1985/86 je v veleslalomu v Jasni v slovaških Visokih Tatrah dosegla prvo slovensko žensko zmago v svetovnem pokalu. Tisto leto je dobila tudi zadnjo tekmo sezone v kanadskem Bromontu. Leta 1987 je na svetovnem prvenstvu v švicarski Crans Montani osvojila kar tri medalje. Poleg srebrne v veleslalomu, je prismučala še do brona v supervelesalomu in slalomu. Leto kasneje se ji je na olimpijskih igrah v kanadskem Calgaryju za las izmuznila medalja v veleslalomu, ji je pa uspelo priti do srebrne slalomske medalje. V sezoni 1987/88 je osvojila mali kristalni globus v veleslalomski razvrstitvi. Na svetovnem prvenstvu v Vailu leta 1989 je postala svetovna prvakinja v slalomu, v veleslalomu pa je stopila na najnižjo izmed zmagovalnih stopničk, potem, ko so zaradi dopinga diskvalificirali tretjeuvrščeno Francozinjo Christelle Guignard. Po koncu sezone 1989/90 je pri zgolj 22 letih zaradi nesoglasij s Smučarsko zvezo Slovenije končala tekmovalno kariero. Skupaj je v svetovnem pokalu osvojila 7 zmag in 22 uvrstitev na zmagovalni oder. (Vir: http://sl.wikipedia.org/wiki/Mateja_Svet )

Upam, da MATEJA SVET končno enkrat pove, zakaj je končala fantastično kariero in da se enkrat ta knjiga zapre in da se končajo ugibanja o tem kaj se je zgodilo. Konec koncev tudi zato, da se kaj takega ne bi nikoli več ponovilo.

mike1968 - TINA MAZE & MATEJA SVET

Ko se veselimo fantastičnih uspehov naše ENE IN EDINE TINE MAZE, ki