Članek
Satelitsko omrežje 5G in 6G
Objavljeno Oct 31, 2019

OneWeb iz Velike Britanije že 12-let deluje na področju satelitskega interneta. Predsednik je Greg Wyler. Avgusta 2019 mu je ITU (Mednarodna zveza za telekomunikacije) dodelila rabo pasov Ku (12-18 GHz) in Ka (26,5-40 GHz), ki bosta ključni pri vzpostavljanju širokopasovnega satelitskega interneta. OneWeb je pravice dobil, ker je dokazal, da je šest njegovih satelitov 90 dni uspešno delovalo pri teh frekvencah z maksimalno močjo 6.000 watov. Skupno imajo odobrenih 4.540 satelitov. S tem je prehitel SpaceX in Amazon, ki istih frekvenc (seveda ni dobil celotnega pasu, temveč zgolj posamezne dele) ne bosta mogla uporabljati. ITU frekvence dodeljuje glede na datum prijave. OneWeb ima sedaj frekvence, šest satelitov je izstrelil že februarja, julija pa so na Floridi odprli proizvodni obrat. So partnerji Airbus-a. OneWeb-ova konstelacija bo potrebovala 1980 satelitov v nizkih orbitah, OneWeb pa jih želi vsak mesec izstreliti 30. Do leta 2021 naj bi bil sistem nared.

SpaceX-ov Starlink (Elon Musk) ima v orbiti že nekaj deset satelitov. Oktobra 2019 je ITU prejela zahtevo od SpaceX za postavitev dodatnih 30.000 satelitov, k že odobrenim 12.000. Tako načrtujejo v nizki orbiti Zemlje, v ionosferi 42.000 satelitov. Do konca leta jih nameravajo izstreliti 240, v letu 2020 pa 1.440, to je 120 satelitov na mesec. V začetku 2021 SpaceX načrtuje izstrelitev 4.800 satelitov. Omrežje 5G iz vesolja pa naj bi zagotovil v drugi polovici leta 2020. Prvi sateliti bodo razvrščeni v 72 orbit, nagnjenih 53 stopinj na ekvator. Ko se začnejo emisije v letu 2020, bodo signali in sevanje dosegli vse dele Zemlje, razen Aljaske, severne Kanade, severne Evrope, večine Rusije in Ognjene Zemlje.

Amazon ima podružnico Blue Origin, ki bo zagotovila rakete, podjetje Virgin Galactic pa jih bo lansiralo. Med investitorji so Qualcomm, Huges Network Systems, Intelsat of Luxembourg, Marker LLC of Israel, Grupo Salinas of Mexico, SoftBank of Japan, Bharti Enterprises of India in Coca Cola. Junija 2017 so od FCC - Zveznega komiteja za komunikacije dobili dovoljenje za namestitev 720 satelitov v nizki orbiti. Kapacitete pa so kmalu prodali podjetju Honeywell in drugim, ki bodo zagotovili internetno omrežje poslovnim, komercialnim in vojaškim letalom po vsem svetu. 

Boeing je imel načrte za 2.956 satelitov v nizki orbiti, decembra 2018 pa so prenesli licenco na podjetje SOM1101 LLC, ki je v lasti Greg Wyler-ja, glavnega direktorja One Web.

Telesat Canada je manjši ponudnik satelitskega omrežja 5G. Načrtujejo 512 satelitov z močjo 8.000 watov do leta 2021. 

Facebook načrtuje tisoče satelitov, a svojih namer še niso razkrili v javnosti. 

Roscosmos - ruska vesoljska agencija načrtuje 640 satelitov med 2022 in 2026.

Aerospace Science and Industry Corp. - kitajsko državno podjetje načrtuje 156 satelitov do 2022

Sateliti bodo največjo škodo naredili v ionosferi. Ionosfera je ionizirani sloj v atmosferi. Sestavljena je iz elektronov in nabitih molekul, ki so ionizirani zaradi ultravijoličnih in drugih kratkovalovnih žarkov s soncaZemljina ionosfera se nahaja na višinah med 50 in 600 km nad površino planeta, v plasti, ki jo imenujemo termosfera. Višina ionosfere se spreminja glede na čas dneva, letni čas ter glede na sončevo aktivnost. Glavni pomen ionosfere je odboj visokoenergijskega elektromagnetnega valovanja iz vesolja. Ionosfera ima naboj v povprečju 300.000 voltov in napaja globalni električni tokokrog, ki daje življenjsko energijo vsem živim bitjem (qi / chi energija). Kroži med nebom in Zemljo in skozi glavo vstopa naše energijske kanale- meridijane, kjer v 24 urnem ciklusu oskrbuje organe z življenjsko energijo, skozi stopala pa izstopa v Zemljo. Je osnova za električno delovanje možganov in vseh celic v telesu. Vsebuje Schumannovo frekvenco 7,83Hz in njene višje harmonike: 14Hz,  20Hz 26Hz, 33Hz, 39Hz, 45Hz, 59 Hz...Sateliti omrežja 5G bodo onesnažili globalni električni krogotok Schumannove resonance z moduliranimi pulznimi mikrovalovnimi in milimetrskimi valovanji, ki bodo vplivala destruktivno na vsa živa bitja. 

Ko je 66 satelitov Iridium Corporation uvedlo satelitsko mobilno omrežje 23. 9. 1998, so ljudje poročali o glavobolih, vrtoglavici, slabosti, nespečnosti, krvavitvam iz nosa, srčnih palpitacijah, napadih astme in zvonenju v ušesih. Stopnja smrtnosti v ZDA pa se je povečala za 5%. Drugo satelitsko omrežje je ponudil Globalstar 28.2. 2000 in posledica teh 40 satelitov so bile poleg prej opisanih, še bolečine v nogah, problemi z dihali, depresija, pomanjkanje energije, gripi podobni simptomi in pritisk v glavi.

Če je to naredilo nekaj deset satelitov, kaj lahko pričakujemo od več kot 53.000 satelitov v orbiti Zemlje? Žarki vsakega izmed SpaceX satelitov bodo 1000 krat močnejši od žarkov vsakega izmed Iridium Corporation satelitov, ki so imeli moč 1.000 watov. SpaceX sateliti bodo imeli 5 milijonov Watov v enem žarku v višji orbiti ter 500.000 watov v nižji orbiti. Sateliti bodo komunicirali z individualnimi uporabniki, kakor tudi z zemeljskimi postajami, ki jih bo samo v ZDA nekaj sto.

Starlink sateliti delujejo na frekvenčnem pasu 11GHz-17GHz, bazne postaje na Zemlji bodo oddajale 14GHz - 14.5 GHz, med tem ko bodo sprejemale signale iz satelitov od 10,7 GHz - 12,7GHz. To je zelo različno od sedanjih 4G LTE omrežij, ki delujejo od 700 MHz do 6 GHz. 

Sateliti bodo lahko uničili ozonsko zaščitno plast, Van Allen pasove, povečali globalno segrevanje z mikrovalvnim segrevanjem, toksične odpadke v atmosferi,.. Ko ti žarki pridejo do površja Zemlje, bodo imeli majhno moč okoli 13 pikowatov na 1 cm2, kar je manj od sevanja, kateremu smo izpostavljeni že zdaj zaradi sevanj Wi-Fi usmerjevalnikov, mobilnih telefonov in baznih postaj mobilne telefonije. Zato škodljiv učinek satelitskega omrežja 5G ne bo neposreden, ampak posreden, preko uničevanja globalnega električnega krogotoka- Schumannove resonance, ki kroži med površino planeta in atmosfero. Moč atmosferskega električnega toka je med 1 in 10 picoampera (trilijoninka ampera) na 1m2. dr. Robert Backer je odkril, da je tok 1 pikoampera potreben za spodbujanje zdravljenja pri žabah. V visoki orbiti, kjer je vesoljska postaja Space Station, je Schumannova resonanca šibka in zato astronavti poročajo o motnjah cirkadian ritma spanja in budnosti ter o pospešenih procesih staranja.

Stanford univerza je odkrila določene lastnosti ionosfere in magnetosfere, ki vsebujeta elektrone, protone in druge električno nabite ione. Že pred 40 leti so ugotovili, da ekstremno nizko frekvenčno (ELF) in zelo nizko frekvenčno (VLF) sevanje daljnovodov dosega ionosfero ter višje ležečo magnetosfero, kjer je to sevanje ojačano 100.000 krat zaradi interakcij z elektroni. To je spremenilo planetarno elektromagnetno okolje: spremenilo se je obnašanje magnetosfere, struktura Van Allen pasov, vrednosti Schumannove resonance in celo vreme na Zemlji. Ta pojav se imenuje "harmonično sevanje daljnovodov". Tudi sevanje VLF radijskih postaj je v magnetnosferi močno ojačano. Radijski signal, ki ima moč 0.5 Watta in je poslan iz anetne na Antarktiki, lahko zazna sprejemnik v severnem Quebecu, na severu Kanade. Kakšen vpliv na ta pojav "umazane elektrike" bo imelo 53.000 satelitov v orbiti Zemlje, v ionosferi in magnetosferi, ki bodo imeli moč posameznih žarkov 5.000.000 Wattov? Satelitski signali bodo pulzni, tudi na ELF in VLF frekvencah za prenos podatkov. Ionosfera in magnetnosfera bosta demodulirali ali izločili ELF in VLF del sevanj satelitov in jih neznansko ojačali. Rezultat bo podoben, kot ga ima pojav "umazane elektrike" v bivalnih prostorih, ki ogroža naše zdravje. Schumannova resnonanca, ki daje življenjsko "chi" energijo celemu telesu, bo imela elektronski šum oz. hrup in bo preglašena od umetnih elektromagnetnih sevanj.

Poleg tega rakete, ki nosijo v orbito SpaceX in One Web satelite, trošijo kerozin, ki ustvarja ogromne količine črnih saj (črnega ogljika), ki se akumulira v stratosferi. Črni ogljik absorbira veliko solarne energije, zato bo njegov prispevek k globalnemu segrevanju 2 milijona krat večji od učinka ogljikovega dioksida.  Samo 35 lansiranj rakete SpaceX Falcon Heavy prispeva h globalnemu segrevanju toliko, kot 1 milijarda vozil v enem letu. Ta podatek je ekstrapolacija izračuna Martina Ross-a iz Aerospace Corporation iz leta 2012. 

 

Vir: 

Profesor astronomije, astrofizike in kozmologije na Fakulteti za matematiko in fiziko o tem, ali bodo sateliti Starlink onemogočili pogled v zvezdno nebo. https://www.vecer.com/intervju-tomaz-zwitter-bomo-gledali-le-se-satelite-in-ne-zvezd-10123755

- 5G Space Appeal

https://www.cellphonetaskforce.org/planetary-emergency/?fbclid=IwAR2sWOq6ZVGbEZSUsrVcARMS5OJOB7y4H1iXtKmtmquaPnIeH2piel_XMnQ

https://www.monitor.si/novica/kjer-se-prepirata-amazon-in-spacex-oneweb-dobicek-ima/192501/?fbclid=IwAR3NN5VPf12EFUnCGbTgZdJVNDJza3KNxVA0bozJG_cy4XrTtFiU3Kg4oeo

https://www.youtube.com/watch?v=rz-yvoSXHZc&fbclid=IwAR20TZkm1lN7rq31ReIUZ47dUen8aH-i5PTqRRZGHTarWGf8a1Dtu2o9luk

https://techcrunch.com/2019/04/04/amazon-joins-spacex-oneweb-and-facebook-in-the-race-to-create-space-based-internet-services/

https://techcrunch.com/2019/02/27/watch-onewebs-first-six-global-internet-satellites-launch-today/

-https://arxiv.org/abs/2001.10952?fbclid=IwAR3i1M9vpL1hu_WU7VweFwBlFtC3DlEFajoHojNWYqoEPM4VdTlbftkCN8o

-

https://childrenshealthdefense.org/news/what-you-should-know-about-5g-satellites-how-musks-sci-fi-dreams-are-becoming-our-living-nightmare/?fbclid=IwAR0rZHC9YtIi17o3RbaBmSjtsv4ACYRmMz4rcFBg8d3W_td73J1NxA6M7pw

*

https://www.tesmanian.com/blogs/tesmanian-blog/starlink-canada-1?fbclid=IwAR09L4prMqHnKP2y_1q5AJELgBstMwqdawVxLVEUU3FVgHz7igXcXP7Yac4

*

https://www.24ur.com/novice/tujina/kitajska-v-orbito-poslala-prvi-testni-6g-satelit-na-svetu.html

Iz taiyuanskega centra za izstreljevanje satelitov v provinci Shanxi so ga v orbito poslali skupaj z 12 drugimi sateliti. Tako bodo lahko testirali hitro tehnologijo, ki bo eden temeljnih elementov komunikacij šeste generacije, poroča BBC.

Satelit je dobil ime po kitajski univerzi za elektronsko znanost in tehnologijo, uporabili pa ga bodo za testiranje delovanja frekvenčnega pasu 6G v vesolju. Čeprav naj bi bila tehnologija 6G še vedno v povojih, naj bi bila več kot 100-krat hitrejša od tehnologije 5G, poroča RT.

Satelit ima tudi tehnologijo, ki jo bodo uporabljali za spremljanje naravnih nesreč in preprečevanje gozdnih požarov.

*

https://www.24ur.com/novice/tujina/kitajska-v-orbito-poslala-prvi-testni-6g-satelit-na-svetu.html?fbclid=IwAR19nBbWorwBvuSUWUJbhe095Kok9jgyLAMU2Bo8Skaj8bLIygQuRxKMYKs

*

https://www.activistpost.com/2020/12/law-professor-opposes-fcc-broadband-satellite-program-due-to-lack-of-environmental-review.html?utm_source=Activist+Post+Subscribers&utm_medium=email&utm_campaign=eb139f831b-RSS_EMAIL_CAMPAIGN&utm_term=0_b0c7fb76bd-eb139f831b-388364007

*

Škodljive posledice satelitskega omrežja 5G:

https://www.cellphonetaskforce.org/wp-content/uploads/2021/04/Survey-Results.pdf

*

SPACEX TO BEGIN COMMERCIAL SERVICE THIS SUMMER 
OneWeb to Begin Service by End of Year
 

Both SpaceX and OneWeb have announced that they plan to begin commercial service this year. They are both racing to convert the most beautiful place in the world, whose unchanging vista has given a sense of peace and belonging to millions of generations of people, animals and birds -- the heavens -- into the world’s largest garbage dump, streaking with moving lights and the refuse of burned up and exploded satellites.

With its launches of April 28, May 4 and May 9, 60 more satellites per launch, SpaceX now has 1,554 operating Starlink satellites in low orbit around the Earth. For command and control of these satellites it has already built 61 ground stations in the U.S., 1 in Canada , 6 in New Zealand, 9 in Australia, 2 in Germany, 2 in France, 3 in the UK, and 7 in Chile, and many more are under construction. More than 10,000 customers are now beta testing the satellite network, and 500,000 people worldwide have pre-ordered user terminals. SpaceX expects to fill all their orders and begin commercial service of high-speed Internet from space this summer. At that time, users will still only be able to receive stationary service in a single location. By the end of 2021, SpaceX expects to also be able to provide mobile service anywhere in the world with user terminals that can be mounted on ships, planes, RVs and trucks.

With its launch of 36 more satellites on April 25, OneWeb now has 182 satellites in low polar orbit. It has announced that by June of this year, after two more launches, it will be able to provide connectivity to the UK, Alaska, northern Europe, Greenland, Iceland, the Arctic Seas and Canada, that it will begin commercial service to those northern regions before the end of this year, and that it will provide global service in 2022.

SpaceX states in its application to the FCC for approval of its mobile user terminals that it is responding to consumer demand. It states that by 2022 approximately 4,800 billion gigabytes of data will be exchanged worldwide per year. “No longer are users willing to forego connectivity while on the move,” writes SpaceX.

And that is exactly the problem. People are treating data, which didn’t even exist as a commodity until the 1990s, as their God-given right. They do not understand that “data” is not something abstract but has its source in a finite and increasingly scarce natural world. That when you manipulate “data” you are manipulating forests, oceans and wildlife. People do not understand that the more data you shoot all over the world, the quicker you scramble this planet’s ecosystems until there is nothing left of them.

Meanwhile, building and launching rockets is becoming quicker, easier and cheaper all the time. A company called Relativity Space is now able to produce rockets using the world’s largest 3-D printer, dubbed “Stargate.” It already has contracts with Lockheed Martin, Telesat, Iridium and other companies and plans to begin launching its disposable rockets this fall. It advertises on its website that its rockets have “100 times fewer parts” and that it can go “from raw material to flight in 60 days.”

Now, virtually anyone can destroy the Earth.
Arthur Furstenberg maj 2021

 

BlueWalker 3 je vsekakor impresiven kos strojne opreme. Njegova antenska mreža s površino 64 kvadratnih metrov je največja komercialna antenska mreža v nizki zemeljski orbiti, ki lahko odbije veliko več svetlobe kot na primer sateliti SpaceX Starlink. Matično podjetje AST SpaceMobile namerava do konca leta 2024 na nebo poslati več kot 100 satelitov, od katerih bi lahko bili mnogi celo večji od BlueWalkerja 3. To je za znanstvenike velika skrb. Obstaja pa še ena skrb: BlueWalker 3 je zgrajen kot stolp mobilne telefonije v vesolju, kar pomeni, da uporablja zemeljske radijske frekvence, ki bi lahko motile radijske teleskope - teleskope, ki so trenutno zgrajeni daleč stran od območij, pokritih z mobilno telefonijo. "Frekvence, ki so namenjene mobilnim telefonom, so že zdaj zahtevne za opazovanje celo na mirnih radijskih območjih, ki smo jih ustvarili za naše objekte," pravi Philip Diamond, generalni direktor observatorija Square Kilometer Array s sedežem v Združenem kraljestvu. https://www.sciencealert.com/a-new-satellite-is-one-of-the-brightest-objects-in-the-sky-and-its-a-big-problem?utm_source=ScienceAlert+-+Daily+Email+Updates&utm_campaign=3695ca0fb3-RSS_EMAIL_CAMPAIGN&utm_medium=email&utm_term=0_fe5632fb09-3695ca0fb3-366127361

The South Korean mobile operator said it would co-develop new technologies alongside the Finnish equipment vendor, focussing on the next generation of wireless technologies Today, LG U+ has announced that it has signed a Memorandum of Understanding (MoU) with Nokia that will see the pair combine their R&D efforts towards 5G Advanced and 6G. https://www.technocracy.news/nokia-lg-partner-on-6g-to-light-up-the-internet-of-everything/

https://www.technocracy.news/nokia-lg-partner-on-6g-to-light-up-the-internet-of-everything/

https://www.24ur.com/novice/tujina/kitajska-v-orbito-poslala-prvi-testni-6g-satelit-na-svetu.html?fbclid=IwAR19nBbWorwBvuSUWUJbhe095Kok9jgyLAMU2Bo8Skaj8bLIygQuRxKMYKs

V Michigenu poteka tožba proti Space X satelitskem 5G omrežju https://mieuxprevenir.blogspot.com/2020/07/michigan-perry-womans-space-x-lawsuit.html?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed:+TowardsBetterHealth+(Towards+Better+Health)

42.000 komercialnih 5G satelitov Starlink podjetja SpaceX, ki ga vodi tehnokrat Elon Musk, bodo oblikovali v prihodnosti pas "smeti" okoli planeta. Povzročili bodo morda 67.000 trčenj na leto, opozarja znanstvenik za vesolje https://www.technocracy.news/space-junk-elon-musk-seeks-30000-5g-satellites-in-space/

Pred 14 dnevi so profesionalni astronomi sprožili mednarodni Apel, v katerem zahtevajo posredovanje vlad in institucij zaradi načrtovanega komercialnega satelitskega omrežja 5G na različnih višinah v orbiti Zemlje, ki bo otežilo preprečevanje možnih učinkov asteroidov in objektov v bližini Zemlje. Astronomi predlagajo, da bi nočno nebo postalo svetovna dediščina človeštva ter da se uzakonijo človekove pravice do občudovanja nočnega neba brez komercialnih satelitov. Profesionalne astronome vabijo k podpisu na strani https://astronomersappeal.wordpress.com/

Prvi, ki so ugotovili, da so načrtovane izstrelitve Space X Starlink Elona Muska za satelitsko omrežje 5G sporne, so bili astronomi. Astrofizičarka Andreja Gomboc z Univerze v Novi Gorici: “Nasprotujemo, zato ker motijo naše znanstveno delo, tako v vidni svetlobi kot v radijskih valovih. Poleg tega celotnemu človeštvu jemljejo pogled na nočno nebo, ki ga bodo zdaj motile črtice, sledi, ki jih povročajo Starlink sateliti. To ne moti samo astronomov, ampak bi moralo skrbeti celotno človeštvo. To bo še posebej prizadelo projekte, kjer iščemo spremenljive izvore na nebu – eksplozije zvezd, plinska raztrganja zvezd … tudi zaznavanje asteroidov. Asteroidi, ki bi lahko uničili celo mesto, so slabo poznani in sateliti bodo odkrivanje takih objektov zelo oteževali.” https://val202.rtvslo.si/2020/01/kje-pa-vas-cevelj-zuli-203/

https://www.space.com/spacex-starlink-2-launch-falcon-9-rocket-test.html?

Vpliv Elektromagnetnih valov na atmosfero https://www.sensa.si/nova-znanost/nikola-tesla-in-vremensko-orozje/

SpaceX Starlink (Elon Musk) satelitsko telekomunikacijsko omrežje 5G bo imelo 42.000 satelitov v orbiti Zemlje. Pet ponudnikov skupaj bo namestilo v ionosfero 53.000 satelitov. Kako bo to vplivalo na globalni električni tokokrog, znan kot Schumannova resonanca, ki daje življenjsko energijo vsem živim bitjem? https://www.youtube.com/watch? SKYNET 5G: Mračna budučnost naše civilizacije

Ali bo na Luni omrežje 4G? https://www.activistpost.com/2020/10/astronomers-give-2-thumbs-down-to-4g-on-the-moon-due-to-radio-frequency-interference-spacex-satellites-problematic-too.html?utm_source=Activist+Post+Subscribers&utm_medium=email&utm_campaign=1fbbea4cba-RSS_EMAIL_CAMPAIGN&utm_term=0_b0c7fb76bd-1fbbea4cba-388364007 https://theconversation.com/a-4g-network-on-the-moon-is-bad-news-for-radio-astronomy-148652

Ameriška zvezna komisija za komunikacije (FCC) je prejšnji teden soglasno glasovala za Amazonovo zahtevo za uporabo in upravljanje 3.236 satelitov v orbiti. https://www.geospatialworld.net/blogs/amazon-lines-up-10-billion-for-satellite-based-internet-project-kupier/

Delo satelitov moti solarni veter zaradi slabljenja magnetnega polja Zemlje, ki je še zlasti šibko nad Južno Ameriko https://www.sciencealert.com/mysterious-anomaly-weakening-earth-s-magnetic-field-seems-to-be-splitting-into-two?fbclid=IwAR2SDHuo7R4PLkn94cGcaSQV2Qq2La8Om_282fP_L_q1a4OiKKFXqXcrlmI

Ameriška Zvezna komisija za komunikacije je odobrila 1 milijon celičnih anten za sprejem signalov mikrovalovnega satelitskega omrežja 5G podjetja SpaceX od Elona Muska https://www.cnbc.com/2020/03/20/fcc-approves-spacex-to-deploy-1-million-antennas-for-starlink-internet.html?fbclid=IwAR0lVXT1h_MxJXOQjVYBWHPpZshNY-OIqj-vgF5oR2ClnoywcDcT3IH9QPY

Elon Musk iz SpaceX-a razkriva, da načrtuje, da bo v nekaj letih odpovedal /odprodal internetni satelitski posel Starlink, saj astronomi trdijo, da nočno nebo nikoli ne bo enako SpaceX družba Elona Muska načrtuje, da bo v nekaj letih odprodal svojo kontroverzno spletno satelitsko podjetje Starlink in začel z javno ponudbo zanj. Glavna operativna direktorica Gwynne Shotwell je razkrila načrte raketne družbe s sedežem v Kaliforniji na prireditvi zasebnega vlagatelja, ki jo je v Miamiju v četrtek gostil JP Morgan Chase & Co. "Trenutno smo zasebno podjetje, toda Starlink je prava vrsta poslovanja, ki ga lahko nadaljujemo, kot javno ," je dejala Gwynne Shotwell, po poročanju Bloomberga. "Ta del je element posla, ki ga bomo verjetno dali v javnost." Uradnik podjetja je za Reuters potrdil, da SpaceX načrtuje prodajo svojega vesoljskega internetnega podjetja Starlink, vendar v nekaj prihodnjih letih. https://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-7975591/Musks-SpaceX-plans-IPO-Starlink-business.html?

Načrti podjetja Space X skrbijo astronome. Po prejšnjih izstrelitvah so se hitro pojavili posnetki gosjega reda satelitov, vidnih tudi s prostim očesom, kaj šele s teleskopi. SpaceX je v tokratnem sporočilu za javnost zatrdil, da je takšna vidnost posledica nizke orbite pri 250 kilometrih in postavitve panelov sončnih celic. Z višanjem orbite in drugačno usmeritvijo pa da se bo vidnost precej zmanjšala. Toda astronomi opozarjajo, da bodo sateliti na končni orbiti pri 550 kilometrih najpogosteje osvetljeni s Soncem in marsikje prav zato vidni vso noč, piše v članku revije Spika. Vir: MMC RTV 11.1.2020