Članek
Uvodnik
Objavljeno May 14, 2014

Spoštovane bralke in bralci,

v spletni izdaji TRS-JA, ki smo ga preselili na Publishwall, Vas tokrat vabimo k prebiranju besedil, ki so nastala izpod peres piscev Združene levice. Stranka za ekosocializem in trajnostni razvoj, ki jo vodi Matjaž Hanžek, Demokratična stranka dela, predseduje ji mag. Franc Žnidaršič, in Iniciativa za demokratični socializem, katere koordinator je Luka Mesec, smo se namreč povezali in se odločili za skupni nastop na evropskih volitvah. Skupaj smo močnejši, je naše vodilo, prvič po vstopu v unijo pa imamo na volitvah tudi levico. Pravo levico.

Zvesti načelom, ki nas združujejo, smo odprti in pripravljeni na pogovore, sodelovanje in povezovanje tudi z drugimi gibanji in organizacijami, s katerimi sledimo enakim ciljem.

Pred nami so evropske volitve. Tokrat bomo državljanke in državljani Slovenije volili poslance v Evropski parlament. Evropa je v globoki krizi, zato potrebuje radikalne spremembe in je že skrajni čas, da dobimo v njej poslance in poslanke, ki si bodo prizadevali vrniti ljudem čast, s prenovo pa bo EU končno začela služiti ljudem in ne kapitalu.

Osrednji cilji Združene levice so tako razdolžitev držav evropskega obrobja, več pomoči revnim ter manj bankam in finančnim krogom. Prav tako je eden od ključnih ciljev naše prenove trajnostni, ozelenjeni vseevropski investicijski program in posledično odprtje deset milijonov novih, produktivnih delovnih mest do leta 2020. Eden osnovnih ciljev je tudi demokratizacija evropskih institucij, kar pomeni zmanjšanje pristojnosti Evropske komisije, povečanje pristojnosti parlamenta in vpeljavo elementov neposrednega odločanja vseh državljanov EU.

V Združeni levici se zavedamo tudi prednostnih nalog Evropskega parlamenta do državljanov:

1. Sprejemanje zakonov in drugih ukrepov za doseganje polne zaposlenosti in univerzalne socialne zaščite, tudi z višjo prispevno stopnjo držav članic, večjo obdavčitvijo kapitala in finančnih transakcij.

2. Dosledno uveljavljanje socialnih in ekoloških standardov ne le v evropskih podjetjih, temveč tudi v svetovni trgovini in vpeljava davčnih obremenitev uvoženega blaga iz držav, v katerih ti standardi niso bili upoštevani.

3. Zaostritev odnosa do davčnih oaz in njihova čimprejšnja ukinitev, saj se vanje zgolj iz držav EU nenadzorovano letno steka okoli 1000 milijard evrov.

4. Podpora zelenemu razvojnemu preboju in povečanju energetske in prehranske samooskrbe EU, držav članic in regij.

V Združeni levici menimo, da mora Evropska unija postati prijazen in varen dom za vse državljanke in državljane njenih članic, evropski parlament pa mora okrepiti pristojnosti in začeti resnično delovati kot osrednje zakonodajno telo, kjer se sprejemajo ključne odločitve o delovanju EU. Evropski parlament (in ne evropska komisija!) mora postati osrednja evropska institucija.


							 foto: Nina Šoštarič

Prve glasovnice za Združeno levico so že na poti.

V tokratni številki TRS-JA, ki je v celoti posvečeno volitvam, Vam predstavljamo svoje kandidate za evropski parlament, preberete pa lahko besedila dveh od naših kandidatov, dr. Dušana Pluta in Luke Mesca, ki podajata svoja pogleda na EU ter njeno vlogo v našem življenju, besedilo Gorazda Marinčka o energiji kot naravnem viru, torej javnem dobrem, besedilo mag. Franca Žnidaršiča o dejstvih in ciljih ZL, ki jih volilec mora poznati, preden se poda na volitve, in besedilo Nika Benedika, ki v svojem prispevku predstavi pot, ki smo jo utirali vse do ustanovitve ZL in povezovanju v Evropsko levico. Kako se je vse skupaj začelo, kako smo vzpostavili prve kontakte z grško Sirizo in njihovim predstavnikom, ki jih zastopa tudi v izvršnem odboru EL, Yiannisom Bournousom, nam podaja Benedik, ki je pri tem procesu tudi aktivno sodeloval. Nenazadnje pa smo skušali poskrbeti tudi za malo razvedrila z aforizmi izpod peresa Iztoka Majheniča.

Za konec Vas lahko samo še pozovem k udeležbi na volitvah. Se vidimo 25. maja, ko bomo na glasovnicah obkrožili številko 3!



Vesna Tripkovič Sancin