Članek
Zakaj ob volitvah v Evropski parlament podpreti Združeno levico?
Objavljeno May 14, 2014

Kapitalizem potrebuje realno družbeno in ekološko alternativo!

							   Dušan Plut, TRS    

Pred nami so volitve v Evropski parlament. Lahko le zamahnete z roko v stilu, to se mene ne tiče, ali pa, saj ne morem nič spremeniti. A v pred kratkim nastali slovenski Združeni levici, torej v Stranki za ekosocializem in trajnostni razvoj Slovenije (TRS), v Iniciativi za demokratični socializem (IDS), v Demokratski stranki dela (DSD) in v pridruženih, politično nepovezanih skupinah, menimo drugače!

Evropske volitve so po našem mnenju še kako pomembne, saj odločitve v Bruslju ključno vplivajo na naše vsakdanje življenje. Okoli 80 odstotkov zakonodaje članic se sprejema v okviru EU, Bruselj pa obenem zakoličuje finančno, gospodarsko, kmetijsko in regionalno politiko celotne skupnosti in vseh njenih članic! Pred nami so torej resnično eksistenčno pomembne odločitve, zato ne dovolite, da v EU v vašem imenu govorijo tisti evropski poslanci iz Slovenije, ki ne bodo zastopali vaših vrednot, predlogov in želja! Da ne boste volili »mačka v žaklju«, vam kandidatke in kandidati Združene levice (vpisane pod volilno številko tri) želimo predstaviti nekaj naših osnovnih programskih usmeritev. Iskreno upamo, da so v skladu z vašimi vrednotami in pričakovanji!

Nadaljevanje sedanjih procesov nepovratno pelje človeško vrsto v ekološko in socialno skrajno tvegano stanje. Na svetu namreč pospešeno narašča družbena neenakost, obenem pa svet drvi v ekološko-podnebno katastrofo. Dejstvo je, da z okoljskim uničevanjem narašča še družbena neenakost, razmere se zaostrujejo. Vendar strokovnjaki, ki se ukvarjajo z zmogljivostjo okolja, naravnimi in obnovljivimi viri energije, poudarjajo: za zmerno, skromno, a človeka vredno materialno življenje vseh prebivalcev je na našem planetu dovolj naravnih virov! Nobenega realnega razloga ni, da bi kdorkoli na tem planetu v tem trenutku stradal ali živel v pomanjkanju, revščini. To se dogaja zlasti zato, ker še vedno dovolimo, da sta na svetu dve skupini ljudi: bogata elita, ki celo v kriznem obdobju neizmerno bogati, in več kot 95 odstotkov prebivalcev, ki se stalno ali občasno srečuje s pomanjkanjem materialnih dobrin – bolje rečeno, za svoje preživetje se morajo boriti vsak dan. Ena milijarda ljudi je v tem trenutku dobesedno lačna.

Ali obstoja realna alternativa obstoječemu kapitalizmu za 21. stoletje? Po prehodnem, čim krajšem obdobju ekološke in socialne prenove kapitalizma, je po našem trdnem prepričanju prava alternativa demokratični ekološki socializem. Ekosocializem parlamentarne demokracije mora biti ekonomsko učinkovit, a hkrati naravovarstven, družbeno pravičen in nenasilen do človeka in narave. Idejo ekosocializma je mogoče udejanjiti preko mešane lastnine (poudarek na javnem dobrem in javni lastnini), spoštovanja človekovih pravic, pravne države in trajnostnega, ekološko zasnovanega, ravnovesnega, tržnega, a tudi načrtovanega (planskega) gospodarstva.

Kapitalizem v svojem lovu za profitom elit ni in ne more biti zelen, še manj pa družbeno pravičen! Okoljsko in socialno krizo lahko rešimo le s socialistično in trajnostno, sonaravno zasnovano politiko. Ekosocializem mora torej izhajati iz principov sonaravnega razvoja in visoke stopnje samooskrbe držav in regij, zasnovan pa mora biti kot demokratičen, socialno pravičen, materialno skromen in medgeneracijsko odgovoren.

Združena levica je prepričana, da je demokratični ekološki socializem, po čim krajšem prehodnem obdobju, mogoč in nujen!

Za pravično in ekološko odgovorno EU

Kdo si ne želi pravične in ekološko odgovorne družbe v Evropi? Kako lahko verjamemo desnim in t.i. levim političnim strankam, finančni oligarhiji, Evropski komisiji, bankam, ki so nas spravili v zdajšnji nemogoči položaj?

Tudi zato potrebujemo v evropskem parlamentu okrepljeno novo levico, ki bo brezkompromisno zagovarjala interese ljudi, namesto interesov kapitala, bogate elite. Po mnenju Evropske levice v evropskem parlamentu je politika zategovanja pasu namenjena uničenju države blagostanja, zastraševanju sindikatov in ropanju (kraji). Zategovanje pasu je dejansko orožje za prenos bogastva od revnih k bogatim ter od dela h kapitalu. V kriznih razmerah je potrebna realna alternativa neoliberalnemu modelu izhoda iz krize: borba proti zategovanju pasu, trajnostne investicije v kakovostno rast in delovna mesta s pomočjo obdavčenja bogastva in finančnih transakcij, resna obravnava možnosti zniževanja oz. odpisa dolgov, nov tip javnih bank, socializacija financ, kontrola proste trgovine in prostega pretoka dobrin, med državami članicami EU pa prava evropska solidarnost.

Brez trajnostnega, tehnološko prenovljenega gospodarstva, ekosocialno zasnovane mednarodne trgovine, družbeno odgovornih podjetnikov in politikov, brez soupravljanja delavcev, široke mreže kooperativ, zadružništva in kakovostnega javnega sektorja EU (in Slovenija) ne more doseči hkratnega razvojnega, okoljskega in družbenega preboja. Pravična in socialna država in solidarnostna EU je možna le na osnovi uspešnega trajnostnega in sonaravnega gospodarstva ter trajnostne energetike, zasnovane na učinkoviti, varčni rabi energije in obnovljivih virih energije. Namesto zasnove EU na principih tekmovanja, deregulacije in liberalizacije, namesto prevlade moči velikega kapitala in barbarskih ukrepov varčevanja predlaga Evropska levica izgradnjo demokratične, solidarne, socialne, ekološke in miroljubne Evrope.

Zeleni trajnostni investicijski program za odprtje 10 milijonov novih delovnih mest višje dodane vrednosti do leta 2020 je v tem trenutku Evropi najbolj potreben. Kako priti do novega, tokrat sonaravnega »Marshallovega« investicijskega evropskega programa, katerega letna sredstva bi morala znašati vsaj 250 milijard evrov?

Zlasti na račun povečanja sredstev, ki jih prispevajo evropske države v skupni proračun. Ta bi se morala s sedanjega enega odstotka povečati vsaj na tri do pet odstotkov. Skupni letni proračun EU bi moral znašati 600 milijard evrov, od tega pa bi za investicijski trajnostni program moralo biti namenjeno od 200 do 300 milijard evrov na leto. Takšna vsota bi lahko omogočila razvojni preboj s tremi plusi: večje število delovnih mest, kar zagotovo prinašajo obnovljivi viri energije, konkurenčnost na tem področju in, kar je zelo pomembno, zmanjševanje ekoloških pritiskov. Obenem pa bi bilo treba izvesti temeljito rekonstrukcijo dolgov in na evropski ravni, po izkušnjah zadolžene Nemčije iz leta 1953, odpisati večino dolgov, saj so države centra v zadnjem desetletju dobesedno izčrpale države t.i. periferije! Preostanek dolga pa naj bi se vračal z ugodnimi obrestnimi merami, in to v času gospodarskega napredka.

Odločanje v Evropski uniji je treba vrniti ljudem. O naših življenjih ne smejo več odločati tehnokracija, finančni trgi in več kot 15.000 bruseljskih lobistov. Nobena direktiva Evropske unije ne sme več biti obvezna, o vseh naj odločajo prebivalci držav članic. Evropske unije ne smeta več voditi Evropska komisija in Evropska centralna banka, ampak Evropski parlament, v katerem naj se radikalno znižajo poslanske plače. Zakonodajna pobuda ne sme biti na strani lobijev, ampak na strani ljudstva. Zato je treba razširiti neposredno demokracijo, spletne peticije z več kot 100.000 podpisi morajo biti obravnavane v Evropskem parlamentu. O vseh temeljnih ureditvah v Evropski uniji se mora glasovati na referendumu. Zagotoviti je treba možnost odpoklica evropskih poslancev in drugih funkcionarjev.

Stranke in gibanja, ki za volitve v Evropski parlament sestavljamo Združeno levico, se zavzemamo za:

  • konfederalno EU, z večjo avtonomijo držav članic in sodelovanje namesto konkurenčnega boja,

  • Evropo pravičnosti, sodelovanja in solidarnosti, EU kot socialno unijo,

  • Evropo, ki namesto vsiljevanja liberalnih reform zagotavlja demokracijo na vseh ravneh družbenega odločanja,

  • Evropo, ki ni služabnica lobijev in multinacionalk, ampak spodbuja zadružništvo in delavsko upravljanje ter javno dobro,

  • Evropo, ki ne podlega tržnim dogmam, ampak s koordinacijo proizvodnje in delitve dobrin stremi k dobrobiti vseh,

  • Evropo, v kateri so delovna mesta in dostojno plačilo (za vse) človekova pravica, tehnološki napredek pa služi splošnemu blagostanju in skrajševanju delovnega časa,

  • ekološko Evropo, ki skrbi za trajnostni in sonaravni razvoj znotraj zmogljivosti okolja, vpeljuje okolju prijazne tehnologije in vsem prebivalcem zagotavlja življenje v zdravem okolju.

Za pravično in odgovorno Slovenijo v EU

Kmalu po osamosvojitvi so našo državo ob pomoči politike dobesedno ugrabile interesne skupine, zasebni interes je prevladal nad družbenim, javnim interesom. Danes je jasno spoznanje, da imajo politične kaste, ujete v kremplje kapitalskih lobijev, eno samo vizijo razvoja: do konca izropati še tisto malo javnega dobrega, ki nam je ostalo iz časov socializma, in ga za drobiž prodati tistim, ki so uničili materialno gospodarstvo, denar pa skrili v davčnih oazah! Iz Slovenije in njenih prebivalcev želijo narediti vazalno državo evropske periferije!

Hočemo suvereno, gospodarsko uspešno, okoljsko in medgeneracijsko odgovorno, pravno, solidarno, pravično in socialno državo v okviru demokratične, enakopravne in solidarne EU! Hočemo Slovenijo kot državo družbene pravičnosti, spoštovanja človekovih pravic ter enakih možnosti.

Zato nasprotujemo vsesplošni razprodaji državne lastnine, privatizaciji, političnemu obvladovanju in slabšanju dostopnosti javnega sektorja, sistemski ter drugi korupciji. Zahtevamo prekinitev uničevalne politike zategovanja pasu velike večine državljanov in prenašanja napačnih odločitev pohlepnih politično-finančnih elit Slovenije in Evropske zveze na pleča državljank in državljanov. Namesto novih davkov in zategovanja pasu za vsako ceno morajo biti v ospredju spodbujevalni gospodarski ukrepi in razvojni projekti za zagon trajnostne gospodarske rasti in s tem povezanega povečanja dodane vrednosti gospodarstva in novih produktivnih delovnih mest.

Produktivno gospodarstvo in podjetništvo sta ekonomski osnovi države blagostanja, polne zaposlitve in socialne države. Ohraniti, okrepiti in podpreti moramo razvojna jedra slovenske industrije višje dodane vrednosti in kakovostne (ne pa količinske) gospodarske rasti ter tako prekiniti spiralo padanja BDP-ja. Podpiramo inovativno, trajnostno sonaravno in nizkoogljično usmeritev slovenskega gospodarstva, njegovo temeljito tehnološko prenovo ter izvozno usmerjenost. Naravni viri omogočajo dvig samooskrbe in odprtje najmanj 60.000 zelenih delovnih mest do leta 2020! Zahtevamo odločno zaščito, ohranjanje in učinkovito varovanje našega skupnega naravnega dobrega Slovenije, kot so vodni viri, gozdovi, rodovitna zemlja in ozračje. Nasprotujemo vsem poskusom privatizacije vodnih in drugih naravnih virov, zahtevamo njihovo odgovorno upravljanje s strani države in lokalnih skupnosti. Ohranjena narava, ohranjene ekosistemske storitve, kakovostni gozdovi in vode, rodovitna zemlja so nezamenljivi elementi preživetja, prepoznavnosti in razvoja Slovenije, njena ključna blagovna znamka. Izobražena mlada generacija pa predstavlja ustvarjalni razvojni potencial, ki mora v največji meri svoje pridobljeno znanje uporabiti doma, v Sloveniji.

Nasprotujemo privatizaciji javnega sektorja (šolstva, zdravstva, kulture in celotne družbene infrastrukture). Vsakdo ima pravico do brezplačnega šolanja v kakovostnem javnem šolstvu, do dostopnega zdravstvenega varstva in kulturnih dobrin, starejši do dostojne pokojnine, socialno ogroženi pa imajo pravico do ustrezne socialne zaščite. Zahtevamo občutno zmanjšanje socialnih razlik s progresivnejšimi lestvicami obdavčitve premoženja, finančnih transakcij, luksuznih dobrin in razkošnih nepremičnin, povečanje okoljskih dajatev na račun zmanjševanja davčne obremenitve dela in omejitev razpona med najvišjo in minimalno plačo v ustanovah in podjetjih na razmerje 1 : 4 oziroma 1 : 5.

Mandat poslancev in županov naj bo omejen na obdobje dveh zaporednih mandatov in nujna je krepitev oblik neposredne demokracije: referendumi, ljudske skupščine, zbori občanov, aktivno odločanje pri sprejemanju občinskih proračunov itd..

Trajnostno, ekosocialno Slovenijo prehodnega obdobja (ekosocialni kapitalizem) je mogoče realno doseči le v primeru skrbno načrtovanega, uspešnega, trajnostnega in družbeno odgovornega tržnega gospodarstva, podjetništva v vseh slovenskih regijah, okrepljenega policentrizma in skladnejšega trajnostnega razvoja.

Potrebne radikalne spremembe se ne bodo zgodile same po sebi, potekati bodo morale na osebni in lokalni ravni, brez tega se sistem kot tak ne bo spremenil. Tudi zato izvoljene evropske poslanke in poslanci Združene levice v Evropskem parlamentu ne bomo prejemali »sanjske« plače, saj bomo po sprejetem dogovoru večji del prejete plače transparentno namenili v poseben sklad, namenjen podpori mladim in drugim, pomoči in finančne spodbude potrebnim!

Volitve v Evropski parlament so pomembna priložnost, da z izvolitvijo kandidatk in kandidatov slovenske Združene levice in z njihovo vključitvijo v Stranko evropske levice tudi vi osebno naredite pomemben korak k uresničevanju ekološke in socialistične vizije EU in Slovenije!