Članek
Evropa: energija je naravni vir – torej javno dobro!
Objavljeno May 14, 2014

Energija je za življenje enako kot zrak, voda in hrana. Osnovna človekova pravica in javno dobro!

							 Gorazd Marinček, TRS

Ko so bruseljski birokrati želeli lani z direktivo, takole mimogrede, skoraj skrivaj omogočiti privatizacijo vode, smo državljani evropske unije zbrali 2 milijona podpisov in tako prisilili uradnike, da so odnehali. Ni skrivnost, da so bili pod pritiskom lobistov, predstavnikov kapitala, ki si je velike dobičke obetal s prodajo osnovne življenjske potrebe, zdrave pitne vode in vode za pridelovanje hrane.

Voda je naravni vir, osnovna življenjska potreba, tako kot so naravni viri čist zrak, rodovitna zemlja za pridelovanje zdrave hrane, in… energija, ki jo potrebujemo za človeka dostojno življenje, v obliki toplote za dostojno bivanje in elektrike za svetlobo, za naprave v stanovanju in za komunikacijske pripomočke.

Medklic: širokopasovno medmrežje želijo predstavniki kapitala opredeliti kot temeljno človekovo pravico, energije za delovanje tega komunikacijskega sistema pa ne. Zveni znano: prvi paketek mamila je brezplačen, kot odvisnika te potem izmozgajo do bridkega konca.

Sodobna tehnika že omogoča za razumno ceno energijsko samozadostnost družinskih stanovanj, kmetij, javnih stavb. Še več, Evropska unija je z direktivo predpisala standard gradnje in prenove skoraj nič energijskih stavb po letu 2020. Stavbe bodo morale biti tako energijsko učinkovite, da bodo potrebno energijo za obratovanje lahko v celoti pridobile iz obnovljivih virov na ali v stavbi sami ali v neposredni okolici. Udejanjanje te direktive bo zahtevalo neposreden pritisk evropskega parlamenta na evropsko komisijo, da bo z dodatnimi direktivami preprečila ovire s strani kapitala, premogovnih, naftnih in plinskih lobijev ter zlasti nuklearnega. Odpravljati bo potrebno navidezne tehnološke ovire, kot je namerno upočasnjevanje uvajanja pametnih aktivnih omrežij, ki so osnova za razpršeno pridobivanje električne energije na ali v vsaki stavbi. Potrebno bo opredeliti vire za vzdrževanje omrežja, saj lokalna proizvodnja v energijsko samozadostnih skupnostih ne potrebuje velikanskih omrežij za prenos elektrike na velike razdalje. Nov, boleč udarec kapitalskim profiterjem.

Ključna naloga naše poslanke ali poslanca v evropskem parlamentu pa bo boj za odpravo energijske revščine. Vse več prebivalcev Evrope in tudi Slovenije ne zmore plačevati osnovne oskrbe z energijo, bodisi s toploto bodisi z elektriko, največkrat z obojim. Evropsko unijo želimo tudi kot socialno unijo. Na enak način, kot Unija že zdaj pomaga članicam s hrano za socialno ogrožene, je treba organizirati pravne in materialne osnove za sistem razdeljevanja, recimo, energijskih bonov za ogrevanje in elektriko za potrebne tovrstne pomoči.

Sprožili bomo akcijo, da se v Evropi določi osnovna količina energije kot temeljna človekova življenjska potreba in pravica ter da bo izpolnjevanje te pravice iz javnega dobrega tudi temeljna dolžnost vsake države članice in Evropske skupnosti kot celote. Raba energijskih virov kot javnega dobrega nad pokrivanjem osnovnih življenjski potreb prebivalstva naj bo sicer lahko koncesionirana gospodarska dejavnost, ampak ne v izključno korist kapitala, pač pa predvsem v korist lastnikov javnega dobrega, torej državljanov! Človek pred kapitalom!

Vztrajali bomo, da bo pridobivanje energije trajnostno, in sicer že do leta 2050 brez toplogrednih plinov, torej v celoti iz obnovljivih virov, le deloma iz preostalih nuklearnih elektrarn. Energija je za življenje enako kot zrak, voda in hrana. Osnovna človekova pravica in javno dobro!