Članek
Združeni zmoremo veliko več kot razdrobljeni
Objavljeno May 14, 2014

S koalicijskimi partnerji se podajamo v skupni boj za drugačno Slovenijo in z njo celotno Evropo!

							 Nik Benedik, TRS

Stranka Evropske levice (EL) je mreža demokratičnih, alternativnih, progresivnih, levo usmerjenih strank na področju Evrope, ki vključuje demokratične socialiste, eko-socialiste, komuniste ter druge stranke demokratične levice. Ustanovljena je bila leta 2004 v Rimu. Prvi kongres EL je potekal 8. oktobra 2005 v Atenah. Trenutni predsednik EL je predstavnik francoske Front de gauche Pierre Laurent.

V trenutni sestavi evropskega parlamenta je stranka Evropske levice članica parlamentarne skupine European United Left-Nordic Green Left (GUE/NGL), ki šteje 35 poslank in poslancev oziroma 4,8 odstotka sedežev in zaseda šesto mesto med parlamentarnimi skupinami.

Iz Slovenije še ni članic v Evropski levici, tako da bo Združena levica prva politična skupina, ki se bo pridružila tej evropski politični stranki (na začetku kot opazovalka), ki jo že sestavlja 26 članic in 7 opazovalk iz držav članic EU in tudi iz širšega področja Evrope. Med večjimi članicami lahko izpostavimo grško Sirizo, ki ima v grškem parlamentu skoraj 27 odstotkov in je najmočnejša opozicijska stranka v Grčiji, z 71 od 300 poslancev imajo pa tudi enega poslanca v evropskem parlamentu. Izpostavimo tudi nemško Die Linke z 8,6 odstotka oziroma 64 od 631 poslancev ter z 8 od 99 nemških evropskih poslancev, špansko Izquierdo Unido s 6,92 odstotka oz. 11 od 350 poslancev, v evropskem parlamentu pa jih zastopa 1 od skupnih 54 španskih poslancev. Potem je tu še francoska Front de gauche s 6,91 odstotka oz. 10 od 577 poslancev in s 4 od 72 francoskih evropskih poslancev.

Letošnje evropske volitve vsekakor prinašajo določene novosti. Evropski parlament je po volitvah 2009 štel 736 poslank in poslancev, v Sloveniji smo jih lahko izvolili 7. Na letošnjih volitvah bomo izvolili 751 poslank in poslancev, v Sloveniji pa 8. Poslanci evropskega parlamenta bodo imeli letos tudi priložnost izvoliti predsednika evropske komisije. Kandidat EL je na četrtem kongresu v Madridu, decembra 2013, postal predsednik največje grške opozicijske stranke Sirize, Alexis Tsipras. Prvič bodo na glasovnicah in na kandidatnih listah navedene tudi evropske politične grupacije, kateri pripadajo nacionalne stranke. Združena levica in z njo TRS bosta na glasovnici imela tudi logotip EL.

Pridruževanje TRS-a stranki Evropske levice se je začelo po vzpostavitvi prvih kontaktov z grško Sirizo in njihovim članom, ki jih zastopa tudi v izvršnem odboru EL, Yiannisom Bournousom. Na povabilo TRS-a je obiskal Slovenijo in se 9. marca 2013 tudi udeležil četrte Vseslovenske ljudske vstaje ter spregovoril na samem dogodku. Po medijsko zelo odmevnem obisku smo 16. marca lani na konvenciji stranke TRS potrdili predlog, da se TRS pridruži EL. Aprila 2013 smo poslali tudi formalno zanimanje za priključitev TRS-a, na začetku kot opazovalca v EL, ki kasneje lahko postane tudi polnopravni član stranke Evropske levice.

Istočasno pa je TRS kot še nekaj drugih organizacij in neformalnih skupin, aktivnih v vstajah, poskušal vzpostaviti kontakt s čim večjim številom različnih družbeno-aktivnih skupin, gibanj, iniciativ in tudi političnih strank v Sloveniji, ki so nastala iz vstajniškega gibanja ali pa so obstajale že prej in so aktivno sodelovale pri vstajah, s katerimi bi lahko vzpostavili trajnejše sodelovanje. Prve sestanke smo sklicali v začetku leta 2013. Na enem izmed teh smo se v začetku februarja lani dobili z Delavsko-punkersko univerzo-DPU, Piratsko stranko in Mrežo za neposredno demokracijo-MND. Kasneje so se nam pridružili še: Demokratična stranka dela, Vseslovenska ljudska vstaja – VLV, Gibanje za dostojno delo in socialno družbo, Nič več brez nas žensk, itd… Po nekaj mesečnem sodelovanju na različnih področjih z različnimi skupinami - skupne okrogle mize, sodelovanje pri organiziranju dogodkov, protestih, smo se medsebojno bolje spoznali in tudi ugotovili, da bo za resnejše sodelovanje, kot glavni pogoj nujno izpostaviti programske podobnosti.

S septembrom 2013 so se sestanki nadaljevali z maja ustanovljeno Iniciativo za demokratični socializem-IDS. Skupaj smo se tudi odzvali na povabilo Evropske levice, ki je TRS in IDS povabila na četrti kongres Evropske levice, ki je potekal med 13. In 15. decembrom 2013 v Madridu, pod geslom: »Change Europe, for a Europe of work«. Kongresa smo se udeležili Anej Korsika iz IDS ter Matjaž Hanžek in Nik Benedik iz TRS. Na kongresu sta Matjaž in Anej pozdravila in nagovorila delegate kongresa ter jim najavila nastanek skupne koalicije, takrat še pod delovnim naslovom Socialistično zavezništvo, ki pa se je kasneje preimenovalo v Združeno levico, kateri se je pridružila tudi Demokratična stranka dela - DSD.

Prvo sodelovanje nastajajoče Združene levice v Sloveniji s stranko Evropske levice - EL je potekalo na ustanovnem kongresu Združene levice 1. marca letos z obiskom podpredsednika EL in predsednika grške Sirize Alexisa Tsiprasa. Sodelovanje pa se prav tako nadaljuje v kampanji za evropske volitve, pred katerimi smo.

S skupnimi močmi vsekakor zmoremo veliko več, kot bi lahko dosegli razdrobljeni. Z ustanovitvijo Združene levice se je TRS povezal z Demokratično stranko dela – DSD in Iniciativo za demokratični socializem – IDS, odprt pa ostaja prostor za druge, sorodne organizacije, ki se bodo prepoznale znotraj programskih usmeritev Združene levice v Sloveniji in Evropske levice v EU! Z vsemi naštetimi odhajamo v skupni boj za drugačno Slovenijo in z njo celotno Evropo!

 

Kaj pa vsebina. Npr: http://www.rtvslo.si/blog/vta-mrel-a/odlocajo-o-premozenju-drugih-ekonomsko-socialni-svet/98687