Čebele in pesticidi

Objavil/a Radmila Čučak, dne 2018-05-04 ob 14:38:39

AVAAZ je zbral več kot 5 milijonov podpisov peticije za reševanje čebel. Dosegli smo prepoved na neo-nikotinoidne pesticide, ki ubijajo čebele, v 28 državah EU. Več tisoč ljudi je pošiljalo sporočila na ministrstva EU držav. Po uspehu v EU se boj za preživetje čebel nadaljuje še v ZDA, Kanadi in ostalih državah sveta, saj se smrtnosni pesticidi uporabljajo po vsem svetu.

EU je sprejela dveletno prepoved za pesticide, ki ubijajo čebele, toda Bayer in Syngenta lobirata proti tej prepovedi. V pohlepni želji po dobičku želijo ohraniti strupene pesticide na trgu. 

Fotografija: Radha Nadgorica 2017

Boj AVAAZ-a za čebele je trajal sedem let. Sili kemično industrijo, da začne z novim modelom nestrupenega poljedeljstva. AVAAZ aktivisti so zbrali več kot 5 milijonov podpisov za rešitev čebel, zasledovali so ministre EU držav na letališčih, klicali po telefonu in pošiljali e-maile na ministrstva ter od 150.000 članov AVAAZA zbrali 2.5 milijona EUR ( nekaj malega sem prispevala tudi sama :).

S tem denarjem so financirali neodvisne raziskave o pesticidih in njihovih učinkih na čebele in te raziskave so bile proti-utež korumpiranim raziskavam kemične industrije. Končno so uspeli prepričati znanstveno telo EU, to je EFSA, da podpre prepoved uporabe strupenih pesticidov. 

AVAAZ-u so se pridružili tudi nekateri pridelovalci ekološke hrane, kakor tudi ostali napredni in zavestni kmetovalci. Pridružil se jim je tudi največji italijanski sindikat v kmetijski panogi. Sodelovali so tudi z Evropsko Komisijo in spomnili njenega predsednika J. C. Junckerja, da je pred časom obljubil, da se bo zavzemal za ohranitev čebel. 

ko pride kakšna čebela, jim dam med, ki so ga zelo vesele :))

fotografija Radha 2019

***

V Franciji se je AVAAZ akcija za čebele pričela že leta 2011. Imeli so podporo ministra za okolje Nicolas Hulot-a, ki je bil med vodilnimi politiki v EU, ki se je zavzemal za prepoved strupenih pesticidov. Velika Britanija pa je leta in leta nasprotovala temu in sporočila AVAAZ-a so označili za kibernetski napad. Toda lani se je uklonila tudi Velika Britanija, kot pred tem tudi Nemčija. 

***

na cvetu lipe - fotografija Radha 2019

***

Ko so se uklonile tri najbolj vplivne evropske države, so sledile še Luksemburg, Avstrija in Slovenija. Toda to še ni bilo dovolj za zmago na glasovanju. Šele pred nekaj tedni so uspeli prepričati še Španijo in Italijo ter Nizozemsko, tik pred glasovanjem v EU, pa se je pridružila tudi Grčija. Tako so izglasovali dve letno prepoved uporabe pesticidov, ki ubijajo čebele, na področju EU.

***

fotografija Radha 2019

***

Po uspehu v EU pa AVAAZ nadaljuje boj za ohranitev čebel tudi v ZDA in Kanadi. 

Bayer, ki je leta 2018 kupil Monsanto, proizvaja neonikotinoidne pesticide (imidacloprid, clothniadin) zavaja javnost in trdi, da so ti pesticidi neškodljivi za čebele

Za komentiranje morate biti prijavljeni.
Radmila Čučak
0
pred 3 dnevi
Hvala Zim Zelen :)

zjutraj je bilo na lipah zelo malo čebel.....pozneje sem ugotovila zakaj..

verjetno so vedele, da bo nevihta s strelami :))

tu je še posnetek od blizu

http://uploads.publishwall.si/imgs_2/2019/06/22/publishwall_1561217559_8293071.jpg
#18
Zim Zelen
1
pred 3 dnevi
Odličen posnetek "delavke" nabiralke :-)
#17
Radmila Čučak
1
pred 3 dnevi
Delo čebel pri opraševanju je vredno 200 milijard USD, je včeraj povedal ekonomist v oddaji Narava - nova zlata jama. Zato bomo pričeli delo čebel bolj ceniti in spoštovati.

Lipe cvetijo in z dišečim nektarjem vabijo čebele- eno sem ujela v objektiv v nasadu lip pred našim blokom

http://uploads.publishwall.si/imgs_2/2019/06/22/publishwall_1561191163_7416685.jpg
#16
Komentar izbrisal uporabnik
Radmila Čučak
1
Apr 13, 2019
Danes sem bila na tržnici Vrhnika, kjer sem kupila lipov med pri čebelarki Grdadolnik-ovi iz Brezovice ( čebele pa so se pasle na goriškem območju)

Izvedela sem čudovito novico, da je njen gozdni med, ki ga čebele nabirajo na Krimu, dobil prvo mesto, na mednarodnem tekmovanju v Kopru. Povedala je, da so z avtobusom prišli tudi čebelarji iz Švice, močna konkurenca pa so bili čebelarji iz Bosne z odličnim medom akacije iz okolice Vrbasa

čestitke čebelarki Grdadolnik za izvrstno delo na področju slovenskega čebelarstva :)
#14
Zim Zelen
1
Nov 24, 2018
Pa so res zblojeni?
Verjetno so ravno od teh kemikalij prizadeti.
Norost je njihova najmočnejša lastnost :-(
#13
Radmila Čučak
1
Nov 24, 2018
Zblojeni znanstveniki predlagajo "rešitev" za umiranje čebel zaradi pesticidov :

- čebele robote (robo - bees)

- genetsko spremenjene čebele, odporne na pesticide

Rešitev je v odpravi strupenih pesticidov, kajti tudi ljudje niso odporni nanje. Nemški minister Shulze za okolje se zavzema za prepoved glifosata- kako je pa pri nas?

Ali direktor Uprave RS za varno hrano, doktor veterine dr. Janez Posedi, še vedno laže javnosti, da je glifosat neškodljiv?

https://www.gmwatch.org/en/news/latest-news/18543

Throwing nature under the bus: GMO bees and robo-bees

Never mind the insect apocalypse, here comes the pesticide-resistant techno-fix. Report by Jonathan Matthews
#12
Radmila Čučak
1
Sep 29, 2018
Včeraj je prišla na balkon ena čebela, ki je vztrajno letala okoli mene. Šla sem po med, da se je posladkala :)

Za veselico se je razvedelo in kmalu jih je bilo pet...ko se je stemnilo, so odšle, danes pa je vseh pet spet prišlo in imajo pojedino......:)......veselje jim kali le kakšna osa

vse so se nagnetle na eno žličko, druga....polna...pa je sameva

http://uploads.publishwall.si/imgs_2/2018/09/29/publishwall_1538224178_5945773.jpg
#11
Radmila Čučak
0
Jul 18, 2018
Kljub dogovoru v EU o prepovedi uporabe neo-nikotinoidnih pesticidov, ki uničujejo čebele, pa zdaj 13 držav EU kljub temu dovoljuje uporabo teh pesticidov.

Ti se lahko uporabijo le ob veliki invaziji insektov, vendar pa Nemčija, Danska, Finska in še 10 drugih držav dovoljujejo uporabo teh pesticidov, brez nujne potrebe.

Lobiji trdijo, da brez teh pesticidov, morajo kmetje uporabiti še hujše, vendar Švedska dokazuje, da ni tako. Kmetje na Švedskem pravijo, da je napad insektov mogoče napovedati ter pravočasno zaščititi pridelek brez uporabe neo-nikotinoidnih pesticidov, ki ubijajo čebele.

Jutri bo EU komisija odločala o nujni uporabi teh pesticidov in na spodnjem naslovu lahko podpišete peticijo proti zlorabi pesticidov, ki jih pod pretvezo nujnosti dovoljujejo države EU

https://secure.avaaz.org/campaign/en/eu_neonics_dispensations_45/?bKJxkbb&v=108392&cl=14751731791&_checksum=8854fdfccbd39b1e115077f369f43d541d5405780b54925a41ef0d627d632dc5
#10
Radmila Čučak
0
May 28, 2018
Pri nas je okoli 500 vrst žuželk, ki oprašujejo, od tega več kot 30 vrst čmrljev. Paradižnik lahko oprašijo le čmrlji, ki lahko živijo tudi v rastlinjakih, se tam dobro počutijo, in gredo ponoči spat v škatlico, je povedal strokovnjak za čebele dr.Peter Kozmus, ki je omenil tudi glifosat, kot herbicid, ki škoduje vsem tem koristnim žuželkam

Mlada čebela je najprej čistilka, nato graditeljica satovja, hranilka, pozneje je sprejemalka nektarja od drugih čebel in nazadnje, ob koncu svoje življenjske dobe je nabiralka medu.

Dr. Kozmus je potožil, da pri nas api terapija ni dovoljena, razvita pa je v vzhodni Evropi. Zanimiv pogovor z njim :

https://4d.rtvslo.si/arhiv/na-tretjem/174540997

Sredin gost: Dr. Peter Kozmus

Na tretjem… je najpogosteje Oddaja, v kateri so strnjeni aktualni dogodki, odzivi na dogajanje v Državnem zboru, Državn
#9
Radmila Čučak
1
May 20, 2018
Ko prileti v stanovanje kakšna čebela, ji dam med.......včasih so kakšne videti prav utrujene (lačne) in vse so meda zelo vesele :)

tako jim vrnem delček sladkega nektarja, za katerega so porabile veliko dela :)

https://www.youtube.com/watch?v=l-hiemp_kas&feature=youtu.be
#8
Radmila Čučak
2
May 17, 2018
Surov med ima probiotično bakterijo Lactobacillus kunkeei, ki aktivira celični imunski odziv IgA. Med, ki se prodaja v trgovinah segrevajo, da je tekoč, zato vsebuje mrtve bakterije. Surovi med, ki kristalizira, pa ima žive.

Delujejo kot antibiotik, ker izločajo kemikalije, ki ubijejo druge bakterije. Kako pa pridejo v med?

L. Kunkeei živi v cvetnem nektarju, ki ga nabirajo čebele. So koristne, saj stimulirajo imunski sistem, so naravni antibiotik in dajejo encime za boljšo prebavo.

Našli so 66 vrst L. Kunkeei, ki so za čebele blagodejne. Čebele ogroža patogena bakterija Melissococcus plutonius, ki uničuje čebelje družine, tako kot pesticidi in herbicidi. L. Kunkeei pa čebele varuje pred temi škodljivimi bakterijami, saj izloča snovi, ki jih uničujejo.

Koristijo tudi človeku, ki uživa surov med: proizvajajo mlečno in ocetno kislino, ki vzdržujeta pravilno bazično-kislo pH ravnovesje v črevesju, ki zavira rast patogenih bakterij. L Kunkeei razgradijo tudi fruktozo, s tem zmanjšajo absorbcijo fruktoze v kri (kar razbremeni jetra) in pomagajo pri prebavi.

http://www.greenmedinfo.com/blog/raw-honey-contains-probiotic-boosts-immunity

Raw Honey Boosts Immunity In A Special Way | GreenMedInfo | Blog Entry

We can now add yet another benefit of raw honey: The presence of a particular probiotic bacteria that bees harvest from
#7
Radmila Čučak
2
May 06, 2018
S kemijo, močno uničujejo planet in vsa živa bitja na njem. Zastrupljajo zemljo in mikro-biom v njej, pridelke, pitno vodo, reke, jezera, morja in močno ogrožajo zdravje ljudi.

Zakaj?

Zaradi dobička kemične industrije, posledično pa tudi farmacije. Več kot je kemičnih strupov v okolju, bolj bolni so ljudje in posledično je vse večja poraba farmacevtskih izdelkov s škodljivimi stranskimi učinki in vse večji je dobiček farmacevtske industrije.

Ali je potrebno toliko kemičnih čistil, če lahko doma čistimo in dezinficiramo tudi z neškodljivim alkoholnim kisom, sodo bikarbono, eteričnimi olji, brez da bi zastrupljali vode?

Tako vladarji v senci- bogati globalni industrijski oligarhi delujejo z roko v roki, lobirajo pri politikih, vodijo vlade držav....in krog zla je sklenjen :(

A majhen uspeh AVAAZ-a je spodbuden, čeprav le za dve leti. Je korak v pravo smer. Pomemben je že zaradi ozaveščanja javnosti za okoljsko problematiko, v tem primeru 5 milijonov ljudi iz vsega sveta. Dosegli smo majhno zmago v boju z vele-kapitalom...če bi sodelovalo še več ljudi, bi v prihodnji morda dosegli več :)

Imamo le en planet, in potruditi se moramo,da bo ostal zelen z zdravo vegetacijo in da bo nebo ostalo modro in čisto, tako kakor naši, nekoč lepi oceani, v katerih je cvetelo življenje, zdaj pa mikro-plastika...in smeti, ki so zadnje dni obiskale tudi Piranski zaliv :(

Hvala za aktiviste, kot so člani AVAAZ-a, ki bijejo mnoge bitke z lobiji in pohlepnim velekapitalom. Imajo okoli 40 milijonov članov in skupno so dosegli že nekaj zmag :)

#6
Radmila Čučak
2
May 06, 2018
Stoyan lep pozdrav :)

Ne vem koliko pesticidov razpršujejo letala, ki pa so zagotovo veliki onesnaževalci, saj kerozin vsebuje tudi svinec, ki ga mi potem mi , vdihujemo .. pada po pridelkih, da ga potem zaužijemo s hrano...... pronica v pitno vodo....znano pa je, da je svinec kancerogen živčni strup in so ga zato prepovedali v bencinu za avtomobile

Toda tudi sami kmetje so navdušeni uporabniki strupenih pesticidov, tako da je hrana prežeta z njimi. Pesticidi so xeno-estrogeni, ki motijo hormonski sistem. Vežejo se na receptorje za estrogen v membrani celic in povzročajo različne bolezni, od raka, do prezgodnje pubertete ter premajhne količine testosterona pri moških

Kontaminirana je tudi ekološko pridelana hrana, saj je ugotovljeno, da je herbicid glyphosate v Roud Up od Monsanta prisoten v dežju po vsem svetu in pada na vse pridelke. Povzroča pa sindrom propustne črevesne sluznice, kar vodi v kronična vnetja in bolezni

Vendar je le uspeh AVAAZa, da je s podporo ozaveščenih ljudi dosegel vsaj dveletno prepoved neo-nikotinoidnih pesticidov, ki ubijajo čebele. To je seveda prvi korak na področju zakonodaje, bomo pa videli, kako se bo obneslo v praksi. Ali bodo kmetovalci upoštevali to prepoved, ali bodo te pesticide umaknili iz trga in ali bodo inšpektorji to preverjali? Po navadi so bolj dejavni,šele ko se zgodi večji pomor čebel.

Dve leti prepovedi je zelo kratka doba, verjetno je bil kemični lobi premočan, da bi dosegli kaj več. Kemična industrija pospešeno zastruplja ves svet in izdelujejo vse več in več kemičnih strupov..... zdaj jih je že 80.000, za katere sploh ni narejenih nobenih študij, kako vplivajo na zdravje, V ZDA so pri novorojencih našli v popokovni krvi v povprečju 126 kemičnih strupov, ki so od matere preko placente prišli v fetus.

#5
Stoyan Svet
0
May 06, 2018
iluminatski NWO gospodarji NATO-a, EU in kemičnih korporacij se požvižgajo na EU zakonodajo in z letali veselo razpršujejo te pesticide, kjerkoli se jim zljubi. Še ob rekah, ki je ob tem času včasih kar mrgolelo od raznih mušic muh in komarjev ni nobenega duha ne sluha. O tem problemu opozarjam že več let. Ljudje zbudimo se. Smrt nad naravo in nami prihaja z letali iz zraka.
#4
Radmila Čučak
1
May 06, 2018
Čebelice se ti zahvaljujejo, Janez :)
#3
Janez Gril
1
May 06, 2018
Urejeno :)
RECENT SIGNERS
10 seconds ago

Janez G., Slovenia
#2
Radmila Čučak
2
May 04, 2018
Kdor želi podpreti boj za preživetje čebel, lahko podpiše peticijo AVAAZ-a, ki je zbral že več kot 5 milijonov podpisov za prepoved uporabe pesticidov, ki ubijajo čebele

https://secure.avaaz.org/en/save_the_bees_global_nm_sh/
#1
Radmila Čučak
Radmila Čučak
Objavil/a 2018-05-04 14:38:39 (May 04, 2018)
Starejša objava Novejša objava
ZADNJE OBJAVE
Sveta Trojica
Anti-stres terapija
Depresija - vzroki in zdravljenje
Razstrupljanje dojenčka po cepljenju
Zdravljenje avtizma
Razstrupljanje od pesticidov in gensko spremenjene hrane
Cepljenje povzroča bolezni
Čebele in pesticidi
Aromaterapija: gripa in mikrobi
Božično jutro
ZADNJI KOMENTARJI
IŠČI PO ARHIVU
Junij 2019
PTSČPSN
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Oglasi

vsak problem, ki ga občutimo, je posledica porušenega ravnovesja v nas samih. negativne misli in čustva, kot so žalost, jeza, strah,sram, krivda, zavist, ljubosumnost, občutek nemoči, nizka samopodoba in podobno, sprožajo v nas neprimerne odzive na zunanje okoliščine. tako lahko odreagiramo pretirano čustveno ali povsem hladno, arogantno in agresivno. lahko se povsem umaknemo in se ne znamo postaviti zase, drugič spet se pretirano in nerazumno izpostavljamo tveganju in kljubujemo brez pravega razloga. do sebe in drugih smo pretirano kritični, perfekcionizem nas duši, nikoli nismo res zadovoljni z doseženim. težko prepoznamo ali se soočimo z realnostjo in živimo v iluzijah, ali pa življenje dojemamo kot težko in depresivno. počutimo se ogroženo ali smo povsem apatični. zato pogosto podležemo predsodkom in smo netolerantni do ljudi, ki mislijo drugače, v najbolj skrajni obliki se to izraža kot fanatizem. v astrologiji so negativna čustvena stanja opisana z medsebojnimi vplivi različnih planetov v osebnem horoskopu, ki je v bistvu energijski zemljevid osebe. v energijski astrologiji energijsko anatomijo opisuje 7 telesnih čaker, ki so razporejene vzdolž hrbtenice, glavnega telesnega meridiana, in 3 izventelesne čakre vnašem eteričnem telesu. njihova naloga je, da zagotavljajo dovajanje energije za nemoteno delovanje vitalnih funkcij in telesnih organov, s katerimi so povezani in nemoten pretok energije po telesu. energijska astrologija človeka obravnava celostno, kot duhovno, čustveno, mentalno in telesno bitje, ki živi povezan z drugimi v socialni mreži – torej tudi kot socialno bitje. če se na kateremkoli področju življenja soočamo s težavami, ki jih ne zmoremo obvladovati, to kaže na energijsko neravnovesje v nas samih.   več informacij: http://astrohealing.si/

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

zapeljite se s pletno na beljski otok, obiščite cerkev in pozvonite na zvoniku za srečo. vse na temo church on bled: https://www.altitude-activities.com/visit-the-church-on-bled-and-ring-the-bell

Kategorija: Potovanja in izleti

Cena: Pokličite za ceno

slovenija je dežela, kjer lahko zasledite marsikaj, zato si preberite 8 zanimivih dejstev o sloveniji, ki jih mogoče še niste vedeli. facts about slovenia: https://www.altitude-activities.com/8-awesome-facts-about-slovenia

Kategorija: Potovanja in izleti

Cena: Pokličite za ceno

med spletna oglaševanja sodijo google adwords, facebook ads, pr članki....katero spletno oglaševanje torej izbrati? pred odločitvijo seveda ne smemo pozabiti na zastavljene cilje, saj samo na ta način lahko dosežemo željene rezultate. v kolikor ne veste za katero oglaševanje bi se odločili pa si lahko pomagate na tem naslovu: https://www.dominatus.si/spletno-oglasevanje

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

matcha čaj velja za enega izmed najmočnejših super živil na trgu. vsebuje veliko antioksidantov, izboljša počutje, spomin in koncentracijo ter še veliko drugih pozitivnih lastnosti. več lahko preberete: https://www.malinca.si/matcha-iz-ekoloske-pridelave-100g.html

Kategorija: Čaji

Cena: Pokličite za ceno

vas zanima kako oglaševati na facebooku? želite povečati prodajo? facebook vam omogoča, da lahko prodajo usmerite in targetirate na točno določeno skupino. več o tem na kakšen način delati facebook oglaševanje pa lahko najdete tukaj

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

william hill je ena izmed starejših stavnic na svetu, ustanovljena je bila že leta 1934. sedaj imate možnost, da to spletno stavnico preizkusite tudi v sloveniji - https://www.sportni-portal.com/william-hill

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

ste si že od nekdaj želeli poleteti z jadralnim padalom in si ogledati pokrajino iz ptičje perspektive. potem imate sedaj možnost, da doživite to nepozabno izkušnjo ter preizkusite paragliding bled - https://www.altitude-activities.com/jump-fall-and-fly/paragliding-in-slovenia

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

v kolikor bi želeli opraviti tečaj za voditelja čolna - https://www.mojedarilo.com/ex/328/33/tecaj-za-voditelja-colna-tecja-coln-morje-izpit- imate sedaj možnost, saj vam pri mojedarilo.com ponujajo tečaj, ki si ga lahko privoščite zase ali pa ga podarite kot darilo - 

Kategorija: Storitve

Cena: 125 €

7740.) miškolin - josip ribičič

Kategorija: Otroška literatura

Cena: 9.99 €

7081.) cesarjeva nova oblačila snežna kraljica - hans christian andersen

Kategorija: Leposlovje

Cena: 8.99 €

6640.) moj prijatelj piki jakob - kajetan kivič

Kategorija: Leposlovje

Cena: 18 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj