Boleča čustva

Objavil/a Radmila Čučak, dne 2017-06-22 ob 13:10:14

So ena najmočnejših energij v človeku. Angleška beseda e-motion pove, da je to energija v gibanju, ki se pojavi, ko se naše misli združijo z našim eteričnim telesom (subtilnim telesom iz prane, ki jo sestavljata elementa eter in zrak). Čustev ni primerno tlačiti, ker potem izbruhnejo v še močnejši obliki. Ko pridejo negativna čustva jeze, strahu, ljubosumja, sovraštva, žalosti....je potrebno spoznati njihov izvor, jih sprejeti in opazovati z zavedanjem, da mi nismo ta čustva. Da smo bitje, sebstvo, ki opazuje pojav misli in čustev v umu in telesu. To je stanje priče. Takrat imajo čustva priložnost, da se preoblikujejo in nevtralizirajo. 

Pustimo, da se čustva svobodno pojavijo in pustimo, da odidejo, brez da se poistovetimo z njimi ali se na njih vežemo. Emocionalnih travm iz preteklosti ne podoživljajmo vedno znova, ker s tem lahko poglabljamo slabe zapise in znova doživimo stres.

* * *

fotografija Public Domain

* * *

Kadar se soočamo z zelo bolečimi čustvi in jih potiskamo, ne dovolimo da se izrazijo, postanejo podzavestna. Ko se nakopičijo, lahko izbruhnejo v neobvladljivi obliki ( na primer umor iz nekontrolirane jeze). Če pa ves čas mislimo na bolečino, ji s tem dodajamo pozornost, energijo zavesti in boleča čustva se bodo še bolj povečala. Čustveno stanje je zato potrebno prepoznati in sočutno sprejeti njihov obstoj, z ljubečim zavedanjem, da so potrebna zdravljenja. 

Nikakor se ne obsojajmo, ko občutimo negativne emocije niti jih ne poskušajmo na silo spremeniti. Priznajmo si njihov obstoj in pustimo, da izzvenijo, brez da bi se z njimi poistovetili. Rečemo si lahko: "To nisem jaz. Jaz nisem te misli in ta čustva". Ko umaknemo pozornost proč, ko svoje misli usmerimo na plemenitost in sočutje do vseh bitij, se bo moč naših slabih čustev zmanjšala. Kajti ko se z nečim poistovetimo, temu dajemo moč, pozornost, energijo in tisto še bolj okrepimo.

Čustev ne moremo ustrezno izraziti z besedami, zato jih niti ne poskušajmo racionalno analizirati z umom, saj so čustva stvar srca. Bodimo le nepristranski opazovalec bolečih čustev, z ljubeznijo in sočutjem, kakor do majhnega otroka. Te boleče emocije so v bistvu naše nesrečne energije, ki so del nas in čakajo priložnost, da se zdravijo. Življenje nam prinaša neprijetne, žalostne dogodke in razočaranja, ki so priložnost, da se nesrečna čustva, ki spijo v našem nezavednem umu, prebudijo, pridejo na površje in se preoblikujejo v procesu zdravljenja.

Rezultat čustvovanj so mentalno-emocionalne tvorbe, skupki energije, ki imajo stopnjo inteligence osebe, ki jih je ustvarila. To se imenuje negativna entiteta, ki se hrani z energijo osebe in na sebe privlači še več podobne energije (jeza se potem na primer lahko spremeni v nekontroliran bes ali afekt). Ta tvorba se lahko nevtralizira in razkroji skozi našo mentalno naravnanost, saj imajo misli finejša nihanja. S pozitivnim mišljenjem, sočutnim in ljubeznivim sprejemanjem, molitvijo in meditacijo se negativna čustva sčasoma preoblikujejo.

Center čustvovanja v možganih je amigdala. Posebno močna čustva se zapišejo z nalaganjem beljakovin in hormonov, kot sta adrenalin in nor-adrenalin v živčne celice spomina. Takih močnih in neprijetnih čustev se lahko spomnimo v meditaciji, v stanju sproščene priče-opazovalca, brez podoživljanja starega čustvenega adrenalinskega naboja. S tem načinom nevtralne spokojnosti se takih čustev lahko večkrat spomnimo in stari zapisi, spomini, negativni čustveni naboji se bodo preoblikovali in izgubili moč nad nami. 

Za komentiranje morate biti prijavljeni.
Komentar izbrisal Radmila Čučak
Radmila Čučak
0
Jul 09, 2017
Čustva kot izvor bolezni

https://www.youtube.com/watch?v=qvRzS4eEzhc
#11
Ana Kos
1
Jun 26, 2017
Kako lepo se to sliši, Radmila! :)

Meni je ljuba tudi tale:

https://www.youtube.com/watch?v=-dlwVKm8ArQ

Don't Cry For Me Argentina sung by Suzan Erens New York - YouTube

André Rieu (Holland) his orchestra, Choir and the soprano Suzan Erens (Holland) sings Don't Cry For Me Argentina. New Yo
#10
Radmila Čučak
1
Jun 26, 2017
Ana.....ja tudi glasba lahko pomaga v težkih trenutkih.....nekoč sem podporo našla v pesmi Stronger (pa tudi v drugi glasbi)

https://www.youtube.com/watch?v=90Fn5JMmeis
#9
Ana Kos
1
Jun 25, 2017
Ni dobro pometati pod preprogo, skrivati, zanikati ... pred samim seboj res ne. Čustva in rane in drugo so del naše zgodovine. Ne smemo brisati nobene zgodovine, lastne sploh ne. Kajti to smo mi, mi scelega. Samo tako smo pristni.
In ja, prav je, da uredimo vse to v nas ... Predelamo, pospravimo ... To je zorenje.
Lepo si izrazila, Radmila: "Naša duša ne želi pozabiti bolečin, želi jih razumeti in zdraviti......
.....zdravljenje poteka, ko jih ozavestimo, prepoznamo, ljubeče in sočutno sprejmemo."
#8
Ana Kos
1
Jun 25, 2017


https://www.youtube.com/watch?v=Yfwlj0gba_k

Celtic Woman - You Raise Me Up - YouTube

Music video by Celtic Woman performing You Raise Me Up.
#7
Komentar izbrisal uporabnik
Radmila Čučak
0
Jun 25, 2017
Svoja boleča čustva in misli lahko zapisujemo v dnevnik, saj s tem pomagamo ozavestit dogajanje v svoji notranjosti. In ko jih zapišemo, se tudi olajšamo, prav tako če se o njih pogovorimo z nekom, ki mu zaupamo....

Naša duša ne želi pozabiti bolečin, želi jih razumeti in zdraviti......
.....zdravljenje poteka, ko jih ozavestimo, prepoznamo, ljubeče in sočutno sprejmemo
#5
Dajana Babič
1
Jun 24, 2017
hvala :)
#4
Radmila Čučak
0
Jun 24, 2017
Ana......tudi tebi en lep pozdrav <3
#3
Radmila Čučak
0
Jun 24, 2017
Zim Zelen.....hvala za tvoja razmišljanja. Veliko ljudi, predvsem žensk, se sooča z bolečimi čustvi, a nekako ne poznamo pravega načina za blaženje čustvenih stisk. Mnogi se zatekajo k pomirjevalom, nekateri v alkohol, a to ni rešitev.

Zapis daje en pogled, kako pristopati k čustvenim bolečinam. Vesela bom, če kdo pozna kakšne druge načine zdravljenja, ko nas preplavijo valovi slabih čustev.

Dobre so tudi meditacije, zlasti so mi všeč tiste od Cristy in Mihaela Žmahar, ker imata oba čudovito nežen zdravilen glas.
#2
Ana Kos
1
Jun 24, 2017
<3

Zdajle samo pozdrav, ob priliki se vrnem!
#1
Zim Zelen
1
Jun 24, 2017
Globoko razmišljanje.
Zahtevno za običajnega človeka, da se bo znal prepustiti samoobvladanju.
Veliko je potrebno delati na sebi, današnji človek pa tega niti nima časa(?) znanja in volje.

Precej novo za mene, zato le prvi vtis.
(teoretično je zelo zanimivo, vredno raziskovanja:)
#0
Radmila Čučak
Radmila Čučak
Objavil/a 2017-06-22 13:10:14 (Jun 22, 2017)
Starejša objava Novejša objava
ZADNJE OBJAVE
Sveta Trojica
Anti-stres terapija
Depresija - vzroki in zdravljenje
Razstrupljanje dojenčka po cepljenju
Zdravljenje avtizma
Razstrupljanje od pesticidov in gensko spremenjene hrane
Cepljenje povzroča bolezni
Čebele in pesticidi
Aromaterapija: gripa in mikrobi
Božično jutro
ZADNJI KOMENTARJI
IŠČI PO ARHIVU
Julij 2019
PTSČPSN
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Oglasi

7741.) poti , obrazi , pokrajine , ex ponto nemiri lirika , umetnik in njegovo delo , znamenja , nemirno leto , jelena , ženska , ki je ni , prekleto dvorišče , omerpaša latas , žeja , znamenja ob poti - zbirka ivo andrić cena je za kos

Kategorija: Otroška literatura

Cena: 8.99 €

6964.) lastovka čez ocean  domovina v srcu - anton  ingolič

Kategorija: Zdravje

Cena: 18.99 €

3304.) winnetou - karl may 1-12 knjig

Kategorija: Šolska literatura

Cena: 29.99 €

1882.) mojih pet življenj - gusti stridsberg

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

1551.) besedna umetnost ii

Kategorija: Mladinska literatura

Cena: 15.99 €

pri amikum-u vam nudimo storitve prevajanja. prevod iz angleščine v slovenščino ali prevod iz slovenščine v angleščino vam opravimo po ugodnih cenah. prevajamo daljša besedila:      ♣ s področja družboslovja,  ♣ filme, nanizanke, serije, dokumentarce, ♣ navodila, kataloge, brošure, ♣ oglase, ♣ spletne strani ♣ deklaracije, etikete …   kontakt: gsm: 031 530 081 spletna stran: https://www.amikum.si <span #000000;"="">facebook: https://www.facebook.com/amikum.si/

Kategorija: Storitve

Cena: 14 €

amikum vam nudi lektoriranje diplomskih nalog, lektoriranje magistrskih nalog in lektoriranje doktorskih nalog. uspešno lektoriramo vsa zaključna dela in druga besedila. za naloge, ki so obsežne, vam nudimo tudi popust. več informacij o postopku lektoriranja dobite na naši spletni strani. na voljo pa smo vam na vseh spodnjih kontaktih. gsm: 031 530 081 spletna stran: amikum e-pošta: info@amikum.si facebook: https://www.facebook.com/amikum.si/

Kategorija: Storitve

Cena: 1.4 €

inštrukcije angleščine v mariboru za osnovno ali srednjo šolo pri amikum-u so vam na voljo. ponujamo prijazen, strokoven in pedagoško preverjen pristop, ki je pomagal že številnim. imamo dolgoletne izkušnje s poučevanjem učencev in dijakov na oš, sš in gimnazijah. preverite našo paketno ponudbo na spletni strani inštrukcije angleščine maribor. lahko pa nas kontaktirate: gsm: 031/530-081 ali preko e-pošte: info@amikum.si preverjeno. preizkušeno. uspešno. amikum.  

Kategorija: Inštrukcije - Jeziki

Cena: 13 €

7621.) skupinska slika z gospo - heinrich boll

Kategorija: Duhovnost in osebna rast

Cena: 19.99 €

7108.) umiranje na rate - dachauski procesi - igor torkar

Kategorija: Leposlovje

Cena: 19.99 €

6972.) jetniški tič - kurt vonnegut ml.

Kategorija: Duhovnost in osebna rast

Cena: 9.99 €

3095.) marija antoinetta - stefan zweig

Kategorija: Leposlovje

Cena: 15.99 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj