NAJ NAM BO BODHISATVA VZOR SOČUTJA

Objavil/a Radmila Čučak, dne 2016-07-22 ob 09:11:30

Kdo je Bodhisatva?Bodhisatva je bitje, ki doseže Razsvetljenje ali Nirvano, da bi pomagalo drugim. Nekatere znane Bodhisatve Sočutja so Kuan Yin, Padmapani (v Lotosu Rojena) in Tara. Bodhisatva postanete, ko svoj um uglasite z razsvetljenim Kozmičnim Umom BOGA in sprejmete zaobljubo, da boste dosegli Razsvetljenje za dobrobit vseh bitij.

Poslanstvo Bodhisatev je odrešitev vseh bitij, nato pa doseganje lastnega popolnega Razsvetljenja, ne zaradi sebe, pač pa zato, ker so mnoga stoletja nesebično pomagale vsem drugim pri napredovanju. Edini cilj Bodhisatev je odrešitev drugih bitij brez kakršne koli nagrade, zaradi česar se odpovejo popolni blaženosti Nirvane ali Samadhija. Delovanje Bodhisatev obsega šest dejanj: dobrodelnost, moralnost, vztrajnost, vzdržljivost, modrost in meditacijo. Ali resnično lahko postanete Bodhisatva? To je preprosto, potrebno je le odpreti srce in oči za trpljenje okoli sebe. Potrebno je negovati razsvetljeni um - Ljubezen, Milost, Sočutje in Radost. To je Pot Bodhisatve.

Fotografija Radha 2019

Quan Yin je Bodhisatva Sočutja. Znana je pod imenom Quan Shih Yin, kar pomeni “Tista, ki sliši jok sveta“ oz. Bodhisatva, ki zaznava in opazuje zvoke sveta. Quan pomeni globok vpogled, Shih pomeni človeške generacije ali svet, Yin pa pomeni zvok ali jok. To je Bodhisatva z vpogledom v trpljenje, ki prehaja iz generacije v generacijo. Tudi tisti, ki so globoko v negativni karmi, lahko od nje pričakujejo milost.

Legenda o Miao ShanLegenda iz 12. stoletja pravi, da je Kuan Yin bila princesa in svetnica z imenom Miao Shan, ki je živela okoli leta 700 pred Kristusom. Ko se je rodila, se je njeno telo svetilo z božansko svetlobo, zaradi česar so jo poimenovali Miao Shan oz. Čudovita Boginja. Ko je odraščala je nosila umazana oblačila in lepotičenje je ni zanimalo. Govorila je o minljivosti materialnih stvari in o človeškem trpljenju zaradi navezanosti nanje. Njen oče je bil krut cesar, ki jo je želel poročiti z bogatim človekom. Miao Shan je privolila v poroko pod pogojem, da jo bo mož obvaroval trpljenja povezanega s staranjem, boleznijo in smrtjo.Cesar je vprašal, kdo bi lahko to naredil in Miao Shan je odgovorila, da to zmore le duhovni zdravnik. In če se kdo želi rešiti teh nesreč, je potrebno da stopi na duhovno pot. Zato ga je prosila za dovoljenje, da postane nuna.

Končno ji je oče dovolil, da je delala v templju, vendar je naročil duhovnikom, da ji naložijo najtežja dela, da bi je odvrnil od izbrane poti. Tako je morala delati podnevi in ponoči, med tem ko so drugi spali. Zaradi njene dobrote so ji pri delu začele pomagati živali, ki so živele okoli templja. Nerodovitna zemlja okoli samostana pa se je spremenila v čudovit vrt, ki je cvetel celo v zimskem času.Cesar je bil zaradi čudežev tako jezen, da je poskusil zažgati tempelj, vendar je Miao Shan pogasila ogenj z golimi rokami, brez da bi dobila opekline. Ko je Cesar to videl, se je tako prestrašil, da je ukazal smrtno kazen zanjo.Ena inačica legende pravi, da se je ob njeni usmrtitvi iz duhovnega sveta prikazal tiger, ki jo je odpeljal v področje mrtvih, podobno peklu. Vendar pa je demoni niso mogli kaznovati, pač pa so okoli nje cvetele rože, ona pa je igrala nebeško glasbo. Zgodba pravi, da ko je Quan Yin bila v peklu, se je pekel spremenil v Nebesa.

Fotografija Radha 2019

Druga inačica legende pravi, da se je ob usmrtitvi rabljeva sekira razbila na koščke. To se je zgodilo tudi z mečem in z lokom. Nazadnje jo je poskusil umoriti z rokami, kar mu je Miao Shan dovolila, da ga ne bi doletela cesarjeva kazen. Svoj umor mu je odpustila in prevzela nase njegovo karmično breme in ga tako osvobodila krivde in težke karme. Zaradi tega se je morala spustiti v peklenski nivo. Tam je spoznala trpljenje s težko karmo obremenjenih duš in prevzelo jo je Sočutje.Sprostila je vso svojo dobro karmo, ki jo je zbrala v mnogih preteklih življenjih in na ta način iz pekla osvobodila mnoge trpeče duše, ki so odšle nazaj na Zemljo ali v višje duhovne nivoje. V tem procesu je pekel postal podoben Nebesom.

***   ***   ***

Mandala Om mani padme hum - mantre bodhisatve sočutja Quan Yin

detajl na sliki - Radha

Legenda pravi, da jo je gospodar pekla Yanluo poslal nazaj na Zemljo, da bi preprečil nadaljno preobrazbo peklenskega nivoja. Ob povratku na Zemljo se je Kuan Yin pojavila na Dišeči Gori (Fragrant Mountain).Med tem je cesar zbolel in nihče ga ni mogel pozdraviti. K njemu je prišel menih, ki je rekel, da ga lahko pozdravi zdravilni eliksir, narejen iz rok in oči osebe, ki v sebi nima jeze ter da se taka oseba nahaja na Dišeči Gori. Ko so cesarjevi služabniki prišli k Miao Shan, jim je dala svoje roke in oči. To žrtvovanje je pretreslo vse tri svetove.Cesar se je pozdravil in nato je odšel na Dišečo Goro, da bi se zahvalil za to žrtev. Ko se je priklonil pred pohabljeno podobo, je spoznal, da je to njegova hči in prosil jo je odpuščanja zaradi svoje krutosti. Miao Shan je odvrnila:“Oče, jaz nisem občutila nobenih bolečin. Ker sem se odrekla človeškim očem, bom gledala z diamantnimi očmi. Ker sem odvrgla človeške roke, bom dobila zlate roke.“

***

bambus orhideja in Quan Yin

fotografija Radha 2019

***

Takrat se je Miao Shan preoblikovala v Quan Yin s Tisoč Rokami, cesar pa je na tem mestu zgradil tempelj. Quan Yin v obliki Bodhisatve s Tisoč Rokami in Očmi predstavlja Mati, ki istočasno gleda v vse smeri in pomaga trpečim. Ko se je Quan Yin nato odpravila v Nebesa, je slišala trpljenje in jokanje številnih bitij. Obrnila se je in videla ogromno energijo trpljenja na Zemlji. Izpolnjena s sočutjem se je vrnila nazaj in sprejela zaobljubo, da bo ostala na Zemlji, do konca trpljenja na njej.Po vrnitvi na Zemljo je nekaj let živela na gori na otoku Putuo, kjer je meditirala in pomagala izgubljenim mornarjem. Zaradi tega jo imajo za zavetnico ribičev in mornarjev. Po tem se je vrnila na Dišečo Goro, kjer je nadaljevala z meditacijo.


				Author : rADHA

Avtor slike Quan Yin: Radha 2008

Na otoku Putuo je bilo nekoč več kot sto templjev s tisoč menihi. Ljudje pripovedujejo, da se Kuan Yin tam pogosto pojavlja in izvaja številne čudeže, zato Njeno svetišče Putuo-shan obiskujejo številni budistični romarji iz cele Azije.


Za komentiranje morate biti prijavljeni.
Radmila Čučak
0
Jun 15, 2019
Quan Yin na mojem balkonu :))

https://www.youtube.com/watch?v=tRFVOTfjScw&feature=youtu.be
#10
Radmila Čučak
0
Feb 14, 2018
https://www.youtube.com/watch?v=H89bsb6jgvk
#9
Radmila Čučak
0
Feb 09, 2017
Film Avalokiteshvara (bodisatrva sočutja Quan Yin)

https://www.youtube.com/watch?v=8SD8nOGBA6k

《不肯去观音》Avalokitesvara || 1080HD 【Chi-Eng SUB】荣获世界伟大电影奖 感动海外 由斯琴高娃 李纯 聂远领衔主演 领略大唐文化 浅读佛教理念 - YouTube

「荣获世界伟大电影奖 感动海外 由斯琴高娃 李纯 聂远领衔主演 领略大唐文化 浅读佛教理念」 ◪【电影简介】《不肯去观音》是中国首部观音题材的故事电影,源自佛教典籍中的经典故事,由张鑫执导,李纯、中泉英雄、中野良子 、斯琴高娃、聂远联袂主演
#8
Almira Catovic
1
Oct 06, 2016
Prelepo <3
#7
štulič ;)
0
Jul 26, 2016
Hari Bol!!! :) Jay Radha... ;)

https://youtu.be/TBqpfm68L_U

Krishna Prema das--- Jaya Radhe ..Jaya Krsna - YouTube

Hare Krishna - Erzeugt mit AquaSoft DiaShow für YouTube: http://www.aquasoft.de
#6
Komentar izbrisal uporabnik
Komentar izbrisal uporabnik
Komentar izbrisal uporabnik
Komentar izbrisal uporabnik
Komentar izbrisal uporabnik
Radmila Čučak
Radmila Čučak
Objavil/a 2016-07-22 09:11:30 (Jul 22, 2016)
Novejša objava
VID 20190615 115152 - YouTube

ZADNJE OBJAVE
Artritis - vzroki in zdravljenje
Sveta Trojica
Anti-stres terapija
Depresija - vzroki in zdravljenje
Razstrupljanje dojenčka po cepljenju
Zdravljenje avtizma
Razstrupljanje od pesticidov in gensko spremenjene hrane
Cepljenje povzroča bolezni
Čebele in pesticidi
Aromaterapija: gripa in mikrobi
ZADNJI KOMENTARJI
IŠČI PO ARHIVU
Oktober 2019
PTSČPSN
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Oglasi

kupite actavis promethazine z vijoličnim sirupom za kašelj codeine kupite tablete proti bolečinam, nembutal, seconal, oxycotin, di, valium, hydrocodone & ritalin online. ime podjetja: marek pharma e-pošta: (marekpharma1@gmail.com) whatsapp številka: +1 (608) 620-3565 spletna stran: http: //www.marekpharma.com/ id wickr: marekpharma1

Kategorija: Medicinski in ostali pripomočki

Cena: 100 €

kalijevega cianida, tablete in prašek kcn 99,99% ime podjetja: marek pharma e-pošta: (marekpharma1@gmail.com) whatsapp številka: +1 (608) 620-3565 spletna stran: http: //www.marekpharma.com/ id wickr: marekpharma1

Kategorija: Medicinski in ostali pripomočki

Cena: 100 €

velika ponudba nadomesnih tipkovnic za prenosne računalnike znamk acer, apple, asus, dell, fujitsu, gateway, hp,.. cene se gibljejo okoli 25,00€ - 40,00€. veliko tipkovnic je na zalogi v našemu skladišču. vabljeni!

Kategorija: Torbe in dodatki

Cena: 35 €

velika ponudba nadomestnih napajalnikov za prenosne računalnike znamk acer, advent, apple, asus, dell, fujitsu, gateway, hp,.. veliko napajalnikov je na zalogi. hitra odprema. cene se gibljejo okoli 15,00 - 30,00€. vabljeni.

Kategorija: Torbe in dodatki

Cena: 25 €

velika ponudba nadomestnih baterij za prenosne računalnike znamk acer, advent, apple, asus, clevo, dell, fujitsu, gateway,.. na zalogi je veliko baterij. hitra odprema. cene baterij se gibljejo med 25,00€ in 100,00€. 

Kategorija: Torbe in dodatki

Cena: 35 €

7081.) kaznilnica v snegu - gaston charlet

Kategorija: Leposlovje

Cena: 8.99 €

15.) menuet za kitaro - vitomil zupan

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

4333.) njeno življenje - guy de maupassant

Kategorija: Leposlovje

Cena: 7.99 €

156.) gostilne na slovenskem

Kategorija: Družina in vzgoja otrok

Cena: 15 €

1084.) vzgoja otrok v težavnih obdobjih - dr. benjamin spock

Kategorija: Leposlovje

Cena: 13.99 €

1709.) šopki za adama venijo - andrej blatnik

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj